Linkovi

Izbor novog glavnog tajnika UN-a


Proces biranja prvog svjetskog diplomata upravo je u tijeku iza zatvorenih vrata sjedišta Ujedinjenih naroda, u New Yorku. Muškarac ili žena, koji bude izabran naslijedit će Kofija Annana na mjestu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, kada on bude odstupio s dužnosti krajem godine. Tajnoviti proces izbora čelnika UN-a izaziva sve više upita.

Otkako je osnovana svjetska organizacija, 1945. godine, izbor glavnih tajnika zbivao se po dobro poznatom obrascu. Prema proceduri, ugrubo naznačenoj u Povelji Ujedinjenih naroda, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti s pravom veta dogovorilo bi se o kandidatu. Vijeće bi tada predložilo jedno ime Glavnoj skupštini, koja bi izglasala taj izbor.

Bivši dugogodišnji zamjenik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Brian Urquhardt jednom je taj izbor opisao kao 'najzakučastiji zamislivi proces, obavijen velom tajne i moći'. Kako se drugi petogodišnji mandat Kofija Annana primiče kraju, u prosincu, tako postaju sve glasniji nezadovoljnici koji traže veću transparentnost tog procesa. Sam Urquhardt, sada 90-godišnji umirovljeni diplomat, bio je član radne skupine koja je nedavno objavila izvješće s preporukom da se proces odabira više otvori prema javnosti. On kaže da, premda do sada nije bilo katastrofalnog izbora, proces treba shvatiti mnogo ozbiljnije. "Ovaj je sistem vrlo nasumičan. Tako se ne radi niti u jednoj velikoj organizaciji kada se bira čelnika".

Među autorima spomenutog izvješća je i bivši visoki američki diplomat Thomas Pickering. On je dobro upoznat s procesom izbora kandidata za glavnog tajnika. Kao američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima kasnih osamdesetih, on je sudjelovao u odabiru egipatskog diplomata Boutrosa Boutrosa Ghalija za glavnog tajnika. U izvješću se preporuča da, u interesu orvorenosti procesa, Vijeće sigurnosti imenuje nominacijski odbor koji bi tragao za kvalificiranim kandidatima.

Pickering kaže da bi Vijeće potom trebalo podnijeti Glavnoj skupštini na razmatranje imena najmanje dva kandidata. "Skupština bi trebala vrlo rano igrati određenu ulogu, pomagati u 'pročešljavanju' kandidata. Idealno bi bilo da proces počne s obje strane i sastane se negdje u sredini. Obje bi organizacije – i Vijeće sigurnosti i glavna skupština – trebale biti odgovorne da jedna drugoj na neformalno razmatranje ponude najbolje kandidate".

Zamisao o više kandidata uživa jaku podršku u bloku manjih država i zemalja u razvoju, poznatih kao skupina G-77, koja tradicionalno gotovo nije imala nikakvu ulogu u procesu odabira kandidata. Članica G-77, Indija već je sugerirala prijedlog Vijeću sigurnosti da podnese imena tri kandidata na glasovanje pred Glavnom skupštinom. Ta je sugestija izazvala oštre reakcije od strane pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton ukazuje da bi takav postupak možda kršio Povelju UN-a. "To bi moglo izazvati krizu oko Povelje, ukoliko budu i dalje zagovarali taj prijedlog. Očito je, naime, da Glavna skupština ne može reći Vijeću sigurnosti kako da radi svoj posao; Povelja tu odgovornost daje Vijeću sigurnosti. Nadamo se, dakle, da Indija neće nastaviti forsirati taj prijedlog, jer bi on preokrenuo 60-godišnju praksu u Ujedinjenim narodima, koja jasno izvire iz Povelje Ujedinjenih naroda".

veleposlanici pri svjetskoj organizaciji, poput kanadskog Allana Rocka, kažu da bi izbor glavnog tajnika – iz više kandidata, u skladu s prijedlogom – stvorio dobitnike i gubitnike, izazvao neprijateljstva među državama, te, neizostavno, štetilo organizaciji koja se ponosi da radi po načelu konsenzusa. "Završili bismo s taborima za jednog, odnosno protiv drugog ili trećeg kandidata. Otišli bismo upravo u suprotnom smjeru od konsenzusa. Na koncu bismo završili s glavnim tajnikom kod kojega bi ostalo upitno koliku podršku uživa među članicama svjetske organizacije".

Istodobno, međutim, veleposlanik Rock se slaže da postoji potreba za većom otvorenošću u procesu selekcije. "Ne mislimo da je za ovu instituciju dobro da glavni tajnik postane osoba čije se ime po prvi puta čuje u posljednjem tjednu studenog, koga Vijeće sigurnosti predstavi kao iznenađujuću preporuku Glavnoj skupštini".

Nekoliko se imena već spominje, uključujući i manji broj onih koji već otvoreno vode kampanju za taj posao. Stalna članica Vijeća sigurnosti Kina na čelu je dugog popisa zemalja koje tvrde da, prema tradiciji, položaj treba popunjavati prema regionalnom kriteriju, te da je sada red na Aziji. Druge, uključujući i stalne članice Britaniju, Francusku i Sjedinjene Države, sugeriraju da je možda došlo vrijeme da se tradicija ostavi po strani, te se nađe najbolja moguća osoba za taj posao, bez obzira odakle on ili ona dolazila. Dugogodišnji promatrači zbivanja u svjetskoj organizaciji kažu da će, u okružju gdje je tradicija još uvijek na vrlo visokoj cijeni, slijedeći glavni tajnik najvjerojatnije biti iz Azije. No, u oštroj suprotnosti s prošlošću, kada su se razmatrali samo muškarci, popis potencijalnih kandidata ovaj puta uključuje i značajan broj žena.

XS
SM
MD
LG