Linkovi

Kongresmenima i senatorima poruke na ciglama


Njujorški dnevnik izvještava kako su se pobornici pojačane sigurnosti na američkim granicama dosjetili uvjerljivog načina da pokažu članovima Kongresa kako je nužno poduzeti akciju za zaustavljanje ilegalne imigracije. Umjesto uobičajene korespondencije, pisama ili elektronskih poruka, pristaše sigurnosti na granicama u posljednjih nekoliko tjedna uputili su tisuće cigli u urede kongresmena i senatora. Vođe kampanje dostavile su od početka travnja deset tisuća cigli. Ova akcija naišla je na podršku nekih u Kongresu, a neki su pak izrazili nezadovoljstvo zbog zatrpanih soba za dostavu pošte. Glasnogovornik jednog senatora kaže: S obzirom na razinu popularnosti Kongresa ovih dana vjerujem da moramo biti zahvalni da su nam cigle stigle putem pošte, a ne kroz prozor.

Christian Science Monitor osvrće se na presudu američkog Vrhovnog suda prema kojoj se djelatnici savezne vlade ili lokalnih vlasti ne mogu pozvati na pravo slobodnog govora ako ukažu na zlouporabe ili neke propuste na poslu. Radi se o važnoj odluci koja bi se mogle odraziti na buduće akcije whistle-blowera. Presuda Vrhovnog suda donesena je omjerom glasova pet na prema četiri.

A Washington Post, među ostalim, izvještava o nedavnom nasilju u samom središtu Washingtona, na takozvanom Mallu, središnjoj zelenoj površini koja se proteže od zdanja Kongresa pa gotovo do rijeke Potomac. Na tom potezu nalaze se brojni muzeji pa se tu svakodnevno mogu vidjeti stotine turista, šetača, trkača i drugih. Međutim u posljednjih nekoliko dana skupina razbojnika izvela je iznenadne napade na šest turista unatoč čestoj nazočnosti policije i činjenici da se radi o području pokrivenim policijskim video-kamerama. Uglavnom, policija je pojačala ophodnje u nadi da će spriječiti novi napad i uhvatiti počinitelje razbojstava u srcu glavnog američkog grada, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG