Linkovi

140. Dan sjećanja


Zadnjeg ponedjeljka u svibnju u Sjedinjenim Državama se obilježava Memorial Day - Dan sjećanja - kada se odaje počast poginulim američkim vojnicima. Andrew Baroch piše o povijesti i značaju ovog blagdana.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja – 140. je obljetnica prve takve komemoracije. Povjesničar Kenneth Davis kaže kako je ona održana u gradiću Waterloo, u saveznoj državi New York, 1866. godine – godinu dana nakon završetka američkog građanskog rata. "Tijekom građanskog rata poginule su stotine i stotine tisuća Amerikanaca – gotovo 600 tisuća. To su bila 2 posto tadašnje populacije Sjedinjenih Država, što je ogroman broj - i pruža uvid posljedice tog rata. Ideju o obilježavanju i dostojanstvenom sjećanju na poginule u ratu potaknuo je jedan od generala građanskog rata, a tadašnja praksa je bila ukrašavanje grobova palih vojnika cvijećem" - kaže Kenneth Davis.

U knjizi Don't Know Much About History Kenneth Davis Dan sjećanja naziva 'najsvečanijim danom američkog kalendara'. "Kada pogledamo ostale državne praznike, primjerice Dan nezavisnosti 4. srpnja, ili Columbus Day – svi oni se proslavljaju. Memorial Day je, za razliku od toga, dan komemoracije. Točnije – to je dan prisjećanja na one koji su poginuli boreći se za svoju domovinu."

Kenneth Davis dodaje kako je krajem 19. i početkom 20.stoljeća Memorial Day bio podsjetnik na to kako je američka nacija bila podijeljena u razdoblju građanskog rata, od 1861. do 1865., i kako je zapravo podijeljena i ostala. "Ako pogledamo kraj 19. stoljeća, obitelji koje su bile na strani Unije bi doslovno postavile stražu na groblja i ne bi dopuštale niti jednoj obitelji koja je bila na strani Konfederacije da pristupi grobljima. Takve stvari su se u Americi događale jako dugo. Štoviše, mnoge države bivše Konfederacije su zapravo imale svoj vlastiti dan za prisjećanje na konfederacijske žrtve, budući da je Memorial Day prvotno bio viđen kao praznik sjevernjačkih država, odnosno Unije" - objašnjava Davis.

Danas je američka nacija na izvjestan način ponovno podijeljena oko jednog rata - onoga u Iraku. Međutim, Kenneth Davis kaže kako većina Amerikanaca odaje počast vojnicima poginulim u Iraku i Afganistanu – za razliku od stava izrazito podijeljene javnosti za vrijeme rata u Vijetnamu.

"Danas se osjeća kako mnogi od nas koji su prošli razdoblje Vijetnamskog rata ne žele da se to razdoblje ponovi. Shvaćamo da postoji razlika između mladih ljudi koji danas dobrovoljno stupaju u vojsku i odlaze u rat i onih koji su bili unovačeni - u skladu sa svojom zakonskom obvezom - tijekom rata u Vijetnamu. Odobravali mi rat u Iraku ili ne, ipak odajemo poštovanje ljudima koji služe u vojsci i svi smo odani vlastitoj zemlji. To je bitna razlika u odnosu na stanje od prije 40 godina tijekom Vijetnamskog rata" - kaže Kenneth Davis.

Ipak, za mnoge Amerikance je Memorial Day samo trodnevni vikend, neslužbeni početak ljetne sezone, i dan kada mnogi dućani nude rasprodaje – te mnoge obitelji odlaze na plažu ili se okupljaju s prijateljima.

Kenneth Davis smatra da je Memorial Day izgubio dio svoje dostojanstvenosti upravo kada je taj dan postao dio produženog vikenda. No ipak, za mnoge Amerikance ovaj dan je zadržao svoje značenje. Televizija će prenosit komemoracije povodom Dana sjećanja s Nacionalnog groblja u Arlingtonu, nedaleko Washingtona.

Kenneth Davis ukratko opisuje što će se toga dana odvijati: "Predsjednik će položiti vijenac na Grob neznanog vojnika – u kojem su sahranjeni neidentificirani vojnici iz nekoliko ratova. Drugi zanimljiv događaj je taj da će vojnici Treće pješačke divizije Američke vojske položiti pojedinačne zastave na svaki grob – radi se o otprilike 250 tisuća američkih zastava."

Memorial Day će nas još jednom podsjetiti na ogroman gubitak i žrtvu koja je učinjena kako bi se Amerikancima osigurala njihova sloboda, koju - nažalost - mnogi od nas, uzimaju 'zdravo za gotovo'.

XS
SM
MD
LG