Linkovi

Amnesty International kritizira Kinu zbog cenzure na internetu


Organizacija Amnesty International koja prati poštivanje ljudskih prava u svijetu počinje kampanju protiv cenzure na internetu, koja se prakticira u nekim zemljama. Amnesty International pozvao je u danas objavljenom priopćenju na oslobađanje političkih disidenata koji su zatvoreni zbog iskazivanja svojih političkih mišljenja na internetu.

Kao primjer, navodi se slučaj kineskog novinara Shi Taoa koji je osuđen na kaznu od deset godina zatvora zbog navodnog odavanja državnih tajni strancima. Ovaj je kineski novinar osuđen zbog toga što je elektronskom poštom kontaktiao jedan pro-demokratski web sajt u Sjedinjenim Državama. Komunikacija se odnosila na upozorenje kineske vlade novinarima da ne pišu o pro-demokratskom angažmanu tamošnje oporbe. Elektronska poruka bila je poslana posredstvom on-line službe Yahoo. Amnesty International tvrdi da je tvrtka koja u Kini posluje u ime Yahoo-a vlastima predala informacije koje su bile potrebne da se optuži novinar Shi Tao.

Amnesty International tvrdi da se cenzura interneta prakticira i u Vijetnamu, Tunisu, Iranu, Saudijskoj Arabiji te na Maldivima, te da su u svakoj od tih država izrečena zatvorske kazne za iskazivanje političkih stavova putem interneta.

Izvješće Amnesty Internationala posebno kritizira najuspješniju internet tražilicu Google koja je – na zahtjev kineskih vlasti – u Kini blokirala pristup svim web sajtovima koji se bave Tajvanom i Tibetom, kao i sve što se odnosi na demokraciju uopće. Tvrtka Microsoft se kritizira zbog toga što je pomogla izraelskim vlastima u procesuiranju jednog tamošnjeg građana koji je otkrio povjerljive informacije u vezi izraelskog nuklearnog programa, a kojem su vlasti zabranile kontakt sa stranim novinarima.

Tvrtka Yahoo reagirala je na izvješće Amnesty Internationala tvrdnjom da osuđuje svako kažnjavanje zbog izricanja mišljenja. Tvrtka Google opravdala je svoju suradnju s kineskim vlastima rekavši da se nada da će tamošnji komunistički režim postupno olabaviti stroga pravila o kontroli interneta.

XS
SM
MD
LG