Linkovi

Michael Hayden potvrđen za novog direktora CIA-e


Američka Središnja obavještajna agencija – CIA - dobila je danas novog direktora. Senat Sjedinjenih Država u punom sazivu potvrdio je generala ratnog zrakoplovstva Michaela Haydena za direktora vodeće američke obavještajne agencije. Sedamdeset osam senatora je glasovalo za generala, a 15 protiv.

Na prošlotjednim saslušanjima o njegovoj potvrdi, Michael Hayden je branio kontroverzni program "domaćeg prisluškivanja", koji je bio pokrenut dok se on nalazio na čelu Nacionalne sigurnosne agencije NSA. On je u saslušanjima taj program nazvao legalnim i nužnim u borbi protiv terorizma. Neki senatori su dovodili u pitanje legalnost tog programa u kojem su praćeni telefonski pozivi i poruke elektronske pošte između osoba za koje se sumnja da se bave terorističkom djelatnošću.

Dio ovog elektronskog praćenja proveden je bez zakonom propisanog sudskog naloga. Michael Hayden je program nastojao obraniti ovim riječima: "Da smo ovo imali prije jedanaestog rujna, po mojoj profesionalnoj procjeni, bili bi u mogućnosti da otkrijemo neke od operativaca al-Qaide koji su oteli avione, a koji su živjeli u Sjedinjenim Državama."

Michael Hayden, general američkog ratnog zrakoplovstva bio je dugogodišnji direktor Agencije za nacionalnu sigurnost, a potom – od 2004. – zamjenik Johna Negropontea, čelnika svih 15 američkih obavještajnih agencija. Govoreći o nominaciji generala Michaela Haydena, John Negroponte je rekao da je bivši direktor CIA-e Porter Goss 'u trenutku stupanja na dužnost bio svjestan da je njegova misija ograničena'. "Vjerujem da je i sam Porter Goss rekao da je on čovjek tranzicije, koji treba transformirati agenciju, iz tradicionalne u modernu obavještajnu ustanovu. Predsjednik smatra da je ovo dobar trenutak za promjenu prvog čovjeka u CIA-i, kako bi se stvari pokrenule naprijed i učvrstile reforme, kojima je na čelu bio upravo Porter Goss" - izjavio je John Negroponte.

XS
SM
MD
LG