Linkovi

'Trebamo okrenuti drugi obraz, ali nas nitko ne može prisiliti da idemo u kino' - američki katolici o 'Da Vincijevom kodu'


Nakon nestrpljivog iščekivanja, kontroverzi i medijske buke, film "Da Vincijev kod" se počeo prikazivati diljem svijeta. Poput istoimenog romana, na kojemu se temelji, film je u stvari krimić čija priča uključuje mračnu zavjeru Katoličke crkve da spriječi 'otkriće' vrlo ljudske strane života Isusa Krista. Ova kombinacija povijesnih činjenica i literarne mašte razgnjevila je katolike diljem svijeta, dok je druge ponajviše zaintrigirala.

U središtu "Da Vincijevog koda" je Marija Magdalena, koja je – prema romanu Dana Browna – bila udata za Isusa i rodila mu dijete. Austin Ruse, predsjednik Instituta katolička obitelj i ljudska prava, dalje objašnjava priču: "Nakon Raspeća, ona se preselila u južnu Francusku, i utemeljila merovinšku kraljevsku liniju. Kako bi to zadržala potpunom tajnom, Katolička crkva – prema romanu 'Da Vincijev kod' – ubije milijune ljudi koji su to mogli znati ili saznati. Kad pročitate ovakav zaplet, prva bi reakcija bila da se čovjek nasmije i naruga tolikoj naivnosti."

No, velečasnom Thomasu Eitenhoweru sve to nije uopće smiješno. On je predsjednik organizacije Human Life International, udruge za promicanje katoličkih vrijednosti, koja je organizirala bojkot filma. On tvrdi da film promovira sotonizam i dozvoljava producentu filma, kompaniji Sony Pictures, da 'ostvaruje profit iz predrasuda i laži': "Pri krštenju, obvezujemo se da ćemo odbaciti Sotonu i sve njegove čine i sva njegova prazna obećanja. Ukoliko Sony sada zarađuje na mržnji prema katolicima, što možemo očekivati u budućnosti? Možda će slijedećeg ljeta pokušati izvući profit iz antisemitizma. Možda će Tom Hanks u sljedećem filmu glumiti Hitler u Sonyjevoj ekranizaciji 'Mein Kampfa'?. … Mi kršćani trebamo okrenuti i drugi obraz, to je dio našeg koda. Ali, ne trebamo nikome platiti 9 i pol dolara da bi sjedili u kinu i da nam netko dijeli pljuske dva i pol sata."

Zao lik u "Da Vincijevom kodu" je član organizacije Opus Dei, organizacije koja okuplja katoličke laike - njih oko 87 tisuća. Opus Dei je - prema Danu Brownu - tajna silu u središtu Rimokatoličke crkve, koja ne preza niti od ubojstava u ostvarenju svojih ciljeva.

Glasnogovornik udruge Opus Dei Brian Finnerty kaže da je Dan Brown uveličao i dodatno 'ukrasio' u prošlosti objavljene lažne optužbe nekih novinara i bivših članova – prema kojima je Opus Dei tajnovita organizacija koja djeluje 'iz sjene'. "Opus Dei je institucija Katoličke crkve koja pokušava pomoći ljudima da u svom radu i svakodnevnom životu dođu što bliže Bogu. Organizaciju su blagoslovili svi pape, od najranijih godina, a papa Ivan Pavao Drugi nazvao je osnivača Opusa Dei 'svecem svakodnevnog života'. To je potpuno suprotno od onoga što je prikazano u "Da Vincijevom kodu" - kaže Brian Finnerty.

Opusu Dei nema članove koji su redovnici, a pogotovo ne albino redovnike - kakav je glavni negativac u filmu - kaže Finnerty i dodaje, našalivši se, 'čak ni za Noći vještica'.

Unatoč oštrih riječi, neki katolici vide i bolju stranu kontroverze oko "Da Vincijevog koda". Paul Keenan, župnik i jedan od voditelja vjerske radio emisije u New Yorku, kaže: "Za nas je to prilika da pokrenemo debatne skupine u našim župama, da objasnimo neke od krivih predodžbi o Crkvi koje se nalaze u "Da Vincijevom kodu". Za katolike je to sjajna prilika da o svojoj vjeri progovore javno."

No, otac Keenan ističe da to ne vrijedi svugdje … recimo, ne na Filipinima, gdje je jedan nadbiskup izjavio da bi i knjigu i film trebalo zabraniti. "To je potpuno drugačija reakcija od naše. Mislim da je to zato što smo mi Amerikanci, mi smo naučeni na različita mišljenja, naviknuti smo na raspravu i javnu debatu i to nas ne smeta" - kaže gospodin keenan.

Ustvari, nisu svi koji se nazivaju katolicima zgranuti "Da Vincijevim kodom". Otac Jim Lehman pripada organizaciji Ecumenical Catholic Communion, neovisnoj katoličkoj udrugi koja zaređuje žene i dozvoljava svećenicima stupanje u brak. On ističe da kršćanske svete knjige ne specificiraju je li Isus bio oženjen ili ne: "U ranoj Crkvi vodilo se mnogo borbi i rasprava oko toga što je za Isusa značila potpuna ljudskost, te kako su njegova ljudskost i božanskost bile zajedno integrirane. Kako prolazi vrijeme, tako se i mi razvijamo i sve bolje to razumijemo. Mislim da kao društvo imamo još neriješenih pitanja s organiziranom religijom, sa seksualnošću … s tim što znači seksualnost i bi li ona na izvjestan način umanjila ono što je Isus učinio. Po meni – ne bi. To nimalo ne mijenja njegovu smrt, niti uskrsnuće."

Kakva god bila istina o Isusu i Mariji Magdaleni, jedna je stvar sigurna: "Da Vincijev kod" je mnoge ljude naveo da razgovaraju o vjeri.

XS
SM
MD
LG