Linkovi

Film tjedna: Da Vincijev kod


Tajna ubojstva, pomiješana s biblijskom poviješću, iz romana koji je postao globalni best-seller, našla su se na velikom ekranu kao do sada najveća ovogodišnja holivudska produkcija. Mjesecima napadan kao anti-kršćanski, film "Da Vincijev kod" postao je tema dana diljem svijeta i prije nego što su ga publika i kritičari uopće vidjeli.

"Ubojstvo u Louvreu" naslov je na prvim stranicama novina nakon što je kustos Sauniere pronađen mrtav u galeriji ovog slavnog muzeja. Međutim, policijski istražitelji odmah pozivaju u pomoć američkog stručnjaka za vjersku simboliku: žrtva je, naime, prije izdisaja, vlastitom krvlju iscrtala simbole na svom tijelu, kao i kružnicu na podu; kustosovo tijelo nalazilo se unutar tog kruga, ispruženih ruku i nogu, koje su doticale krvavu kružnu liniju.

'To je Vitruvijski muškarac, jedan od najpoznatijih crteža Leonarda da Vincija,' objašnjava Robert Langdon policijskom istražitelju. 'A zvijezda na njegovim prsima?' 'Pentagram, simbol Venere, simbol ženske polovice svih stvari.' 'Zar je Saunierov posljednji čin u životu bio da nacrta simbol Venere na vlastitim prsima? To je tek prvo od mnogih pitanja na koje će Robert Langdon morati odgovoriti kako bi razriješio ovu tajnu, a i skinuo sumnji sa samoga sebe.

Na sreću, stekne i idealnog saveznika: Sophie Neveu, vještu kriptološkinju koja, uveliko zbog vlastite povijesti, može razumjeti takve znakove bolje od ikoga drugog. Ključ koda sakriven je u radovima Leonarda da Vincija, ukazujući na legendarnu tajnu koja dovodi u pitanje dva tisućljeća kršćanskih učenja.

Oskarovac Tom Hanks tumači lik Roberta Langdona, a francuska glumica Audrey Tautou Sophie. Paul Bettany tumači lik Silasa, albino redovnika i ubojice, a Sir Ian McKellen lik eksperta za Sveti Gral, Sir Leigha Teabinga. …

I knjiga i film sadrže neke pojedinosti koje izazivaju kontroverzu i navode vlade u nekim zemljama, kao i neke crkvene organizacije da pozivaju na bojkotiranje filma. Teorija unutar priče filma je da famozni Sveti Gral nije kalež, nego niz predmeta koji bi mogli dokazati da se Isus Krist oženio Marijom Magdalenom, da su imali djecu i da njihova krvna linija postoji i danas.

Uz to, nude se i likovi poput odmetnutih katoličkih aktivista koji ne prežu ni pred čim – ni pred ubojstvom! – da bi sačuvali tajnu. Sir Ian sugerira da vrijedi misliti da su i knjiga Dana Browna i film plodovi mašte.

"Mislim da činjenice koje se predstavljaju u Da Vincijevom kodu mogu biti upitne, ali istine možda i nisu. Možda i ima nekog smisla kada se govori o prirodi institucija koje su s nama toliko dugo i tako moćne kao što je Rimokatolička crkva. Možda ta organizacija nije baš onakva kakvom se čini kada ju se gleda izvana. Možda ima tajni. No, ono što Brown stavlja kao činjenice, kao potankosti svoje kritike, to je – čvrsto vjerujem – sve izmišljeno. "

Redatelj Ron Howard kaže da mu je cilj bio vjerno se držati knjige. Dodaje da ne zna hoće li se kontroverze odraziti na prijem filma kod publike.

"Stvarno ne mogu to komentirati. Zasigurno, kontroverze nisu škodile prodaji knjige, a hoće li naškoditi filmu … ne znam."

Film "Da Vincijev kod" može se pohvaliti jedinstvenom činjenicom: to je prvi film kojemu je bilo dopušteno da snima scene unutar slavnog muzeja Louvre. Glazbu za film skladao je Hans Zimmer.

XS
SM
MD
LG