Linkovi

Amnesty International kritizira američku praksu 'pritvaranja bez optužnice i suđenja'


U godišnjem izvješću Amnesty Internationala – organizacije sa sjedištem u Londonu - kaže se da je 'rat protiv terorizma preusmjerio veći dio energije i pozornost svijeta od ključnih problema diljem planeta'.

Sjedinjene Države, Britanija i Europa se optužuju za "obmanu i prazna obećanja" te se ističe da su najmoćnije države "paralizirale međunarodne institucije te potrošile javne resurse zbog vlastitih sigurnosnih interesa".

Zbog toga su - prema izvješću Amnesty Internationala – mnogi čelnici država ignorirali masovna kršenja ljudskih prava u sudanskoj pkrajini Darfur, Čečeniji i drugim kriznim žarištima. Prema danas objavljenom izvješću, ljudska prava su izrazito ugrožena i u Kolumbiji, Afganistanu, Iranu, Uzbekistanu i Sjevernoj Koreji.

Amnesty International izražava ozbiljnu zabrinutost zbog prakse Sjedinjenih Država da drže u Iraku, Afganistanu i pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi drže osumnjičenike u pritvoru, bez podizanja optužnice ili suđenja. Amnesty International kaže da se radi o tisućama pritvorenika, uz napomenu da postoje izvješća o pogibijama, zlostavljanju i neprikladnom tretmanu tih osoba.

U izvješću se kaže da je nekoliko vojnog osoblja s niskim činom izvedeno pred sud zbog zlostavljanja zatočenika, međutim da i dalje postoji – citiramo – "kontinuirani propust da se više časnike proglasi odgovornima za ova zlostavljanja".

Sjedinjene Države su priopćile da se s pritvorenicima postupa na human način i da se sve prijave zlostavljanja ozbiljno razmatraju.

U izvješću se također izražava zabrinutost zbog – kako se navodi - 'mreže tajnih pritvornih centara gdje se zatočenici drže bez mogućnosti komuniciranja s vanjskim svijetom i bez zaštite pravnih ustanova'.

Od prigovora na račun Washingtona i ove se godine spominje smrtna kazna i doživotni zatvor za osobe koje su počinile zločin prije napunjene 18 godine.

Bugarska, Rusija i Španjolska kritiziraju se zbog izvješća da su pritvorenici umirali u zatvorima zbog prekomjerne uporabe sile. Amnesty International navodi kako se političko nezadovoljstvo podvrgava brutalnoj represiji u zemljama kao što su Bjelorusija, Turkmenistan i Uzbekistan. Rusija, Francuska i države bivše Jugoslavije optužuju se za rasizam i diskriminaciju.

XS
SM
MD
LG