Linkovi

Amnesty International o Hrvatskoj: 'Istrage i suđenja još uvijek pod utjecajem nacionalnih predrasuda'


Organizacija Amnesty International, koja prati poštivanje ljudskih prava širom svijeta, objavila je godišnje izvješće. U poglavlju o Hrvatskoj, među ostalim, može se pročitati:

"Naslijeđe rata koji se vodio između 1991. i 1995. i dalje baca sjenu na problematiku ljudskih prava. Sučeljavanje s pravosuđem i dalje izbjegavaju mnogi od odgovornih za kršenje ljudskih prava u ratnom razdoblju" – piše u sažetku poglavlja koje se odnosi na Hrvatsku.

"Hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo slučajeve kršenja ljudskih prava, bez obzira na nacionalnost žrtve i počinitelja. Od najmanje tri stotine tisuća Srba koji su se zbog rata iselili iz Hrvatske, službeno je registriralo svoj povratak njih oko 120 tisuća."

Godišnje izvješće Amnesty Internationala kratko opisuje prošlogodišnje događaje vezane uz hrvatsko napredovanje prema članstvu u Europskoj uniji, kao i haaška suđenja optuženicima za ratne zločine na teritoriju Hrvatske. Nakon toga, osvrće se na sudske postupke te vrste pred domaćim sudovima, koji se često – kako se navodi – 'vode u odsutnosti optuženih'. "U nekim slučajevima ova suđenja nisu u skladu s međunarodnim standardima pravičnosti" – navodi Amnesty International.

'Općenito gledano, kada su u pitanju kršenja ljudskih prava iz rata, istraga i suđenje i dalje su pod utjecajem nacionalnih predrasuda. I dalje je očita činjenica raširenog nekažnjavanja zločina čiji su navodni počinitelji pripadnici hrvatske vojske i policije' – navodi se u izvješću Amnesty Internationala, koje je potkrijepljeno i nizom poznatih primjera o kojima su pisali hrvatski mediji: Pakračka poljana, Bjelovar, Lora, Osijek…

Amnesty International navodi da je u 2005. godini zabilježen rast nasilja protiv građana srpske nacionalnosti, u što su ubrojeni i – kako se navodi – 'rasistički graffiti, verbalne prijetnje i fizički napadi'. Najozbiljni od tih slučajeva je ubojstvo jednog Srbina u svibnju prošle godine u mjestu Karin blizu Zadra. Istraga nije bila završena niti krajem 2005. – piše u izvješću Amnesty International.

Posljednje poglavlje izvješća odnosi se na nasilje prema ženama. Navodi se zabrinutost jednog od odbora Ujedinjenih naroda prema kojem je u Hrvatskoj zabilježen rast nasilja kojem su žrtve žene. Skloništa za žrtve takvog nasilja u Hrvatskoj nema mnogo. Policija i zdravstveni sustav ne posjeduju točno određeni postupak kako bi se trebalo reagirati u slučaju nasilja u obitelji. Također se bilježi visoka stopa kriminala koji je povezan s trgovinom ljudima – piše u izvješću Amnesty Internationala.

XS
SM
MD
LG