Linkovi

CSM: Još jedna nova zemlja u Europi


Christian Science Monitor izvještava o crnogorskom referendumu pod naslovom «Još jedna nova zemlja u Europi». Proslava crnogorske neovisnosti, kako se navodi, nije naišla na odjel u drugim europskiom glavnim gradovima. To je zato, piše Christian Science Monitor, što Europi predstavlja nelagodu vidjeti još jednu malu zemlju na svojim rubovima te zato što predstavlja Uniju na njen neuspjeh u spriječavanju raspada Jugoslavije.

Direktor Međunarodne skupine za krize, Nicholas Whyte, kaže da je očit osjećaj neodlučnosti zato što se pojavila još jedna zemlja s kojom se treba nositi. S druge strane, Brisel je odavno tvrdio da Crna Gora ima bolje izglede da jednog dana postane članica Unije zajedno sa Srbijom nego kao mala minijaturna država sa 650 tisuća ljudi i malo ekonomske aktivnosti koja se uglavnom bazira na turizmu.

Christian Science Monitor podsjeća da je taj argument izgubio na snazi ranije ovog mjeseca kad je Europska unija prekinula razgovore sa Srbijom o približavanju Uniji. Monitor podsjeća da bi Crna Gora trebala imati lakšu tranziciju ka neovisnosti od drugih republika bivše Jugoslavije koje su morale ratovati protiv Srbije. Crnogorski referendum zatvara posljednje poglavlje u povijesti bivše Jugoslavije, navodi Christian Science Monitor.

Washington Post, pak, predstavlja arhitekta novog al-Qaidinog rata protiv Zapada. Radi se o Mustafi Setmariamu Nasaru, španjolskom državljaninu sirijskog podrijetla, koji je iz svojih utočišta u južnoj Aziji na Internetu postavio tisuće stranica traktata o tome kako male skupine islamskih ekstremnista mogu voditi decentralizirani globalni rat protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Nasar je uhićen prošlog mjeseca kada su ga uhvatili pakistanski agenti i predali američkim operativcima. Stručnjaci za protuterorističke djelatnosti vide tragove Nasarovih teorija u napadima u Casablanci 2003. godine, Madridu 2004. i Londonu 2005. godine. U svakom od tih slučajeva napadači su bili organizirane u lokalne, samoodržive ćelije koje su djelovale samostalno, ali su, vjerojatno, dobijale upute od dolazećih emisara globalnog pokreta, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG