Linkovi

'Ishod crnogorskog referenduma - udarac nacionalističkom premijeru Koštunici'


List "New York Times" prenosio je izvješća vlastitog dopisnika iz Podgorice, prateći zbivanja uoči, za vrijeme i nakon referenduma. Komentirajući da se Crna Gora još od 1997. distancirala od savezne vlade u Beogradu, stvorivši vlastiti carinski sustav i paravojnu policiju, odbacivši dinar i usvojivši euro, ovaj list citira mišljenja diplomata i analitičara da će referendum konačno stvoriti jasnije odnose između Srbije i Crne Gore. No, ističu oni, glas ZA isto se tako doživljava kao osoban udarac srbijanskom nacionalističkom premijeru Vojislavu Koštunici.

'Psihološki gledano, za Srbiju je važno da prestane proces u kojemu se svi i svatko od nje otcjepljuje,' izjavio je njujorškom dopisniku Bratislav Grubačić, politički analitičar i direktor neovisne novinske agencije VIP, u Beogradu, dodavši: 'To oslabljuje Koštuničin položaj što se tiče Kosova.' U izvješću Reutersa, isto tako u "New York Timesu", navode se i neki od naslova u beogradskim novinama: 'Otcjepljenje!', zatim 'Gotovo je!'. Politika piše – navodi Reuters – 'Milova većina je upitna no može se zaključiti da su separatisti pobijedili.'

Navodi se i izjava Aleksandra Simića, savjetnika srbijanskog premijera Koštunice, da ga ne bi čudilo da netko već danas podnese krivičnu tužbu sudu zbog ponašanja anketara javnog mišljenja. 'Oni su se ponašali u najboljoj tradiciji separatističkih scenarija,' rekao je Simić. (žc)

XS
SM
MD
LG