Linkovi

Europska unija poziva na 'poštivanje volje građana Crne Gore'


Građani Crne Gore izjasnili su se da njihova republika postane suverena država. Službeni rezultati pokazuju da je za neovisnost glasalo tek nešto više od 55 posto glasača na jučerašnjem referendumu.

Europska je unija tražila da se za neovisnost izjasni najmanje 55 posto građana s pravom glasa, kako bi referendum bio važeći.

Premijer Milo Đukanović čestitao je građanima na – kako je rekao – 'obnovljenoj državnoj neovisnosti', nakon gotovo stotinu godina. Milo Đukanović je tijekom referendumske kampanje u niz navrata izjavljivao da Crna Gora više ne može biti 'taoc Srbije.'

Protivnici državne neovisnosti tvrdili su da je Crna Gora premala da bi bila neovisna zemlja. Europska unija i Vijeće Europe – koji su nadgledali referendum – pozvali su obje strane da poštuju volju građana.

******

"Referendum u Crnoj Gori tek je početak dugog puta" - poruka je s europskih strana uz čestitke za mirno sproveden referendum u skladu sa svim demokratskim standardima.

'Europa dobiva novu samostalnu državu, raspad Jugoslavije je gotov kao i koncept velike Srbije' - komentari su u europskim medijima, o kojima izvještava Lada Stipić Niseteo.

Od federacije Srbije i Crne gore preostala je jedino nogometna reprezentacija.

EU i NATO nisu se službeno oglasili do li pohvalama za 'mirno, efikasno' sproveden referendum u Crnoj gori, prema svim demokratskim standardima.

'Tek ćemo u dolazećim mjesecima raspravljati kako dalje, uključujući i razmatranje opcije primanja Crne gore u Partnerstvo za mir' - kazao je novinarima glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer. Javier Solana je po sastanku s NATO-vim stalnim Vijećem komentirao da je referendum 'znak zrelosti' jer je proces proveden bez problema. Odaziv od 87 posto daje odluci legalitet a EU će poštivati rezultate referenduma.

U ovom trenutku veoma je značajno da obje strane priznaju volju građana Crne Gore - zaključio je visoki izaslanik za vanjsku i sigurnosnu politiku i tokom ovih godina intenzivno uključen u sve aranžmane do mjere da su kratkotrajnu federaciju Srbije i Crne gore u šali zvali 'Solanijom'.

Članice EU će izaći sa zajedničkim stavom, uključujući priznanje, što se očekuje uskoro.

Procedura po raspadu federacije biti će dugačka i ne baš brza. Crna Gora ima sada sve uvjete za pregovaranje svog SSP-a ( Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju). Do sada su pregovori bili dijelom vezani uz Beograd.

"Nadamo se da će novi aranžman sačuvati glavninu već ispregovaranog" - kazali su u europskoj Komisiji.

Odgovora naravno nije bilo ima li Crna Gora uvjet Haaga i koliko su njezin problem preostali bjeguinci. Naravno, aplikacija Crne gore za članstvo u Uniji legitimna je, ali zemlja treba proći mnogo do krajnjeg cilja i za Srbiju i za Crnu Goru članstva - glase prve reakcije s upozorenjima da se ništa neće riješiti preko noći i da će za pomake trebati i mnogo rada i, izgleda, godina.

"Ne trošite energiju na umjetne kontraste Beograda i Podgorice, upotrijebite je za približavanje Uniji" - savjetovala je eurozastupnica i šefica paralmentarne delegacije za zapadni Balkan Doris Pack.

Vijeće Europe objavilo je da je referendum proveden u skladu sa svim standardima i normama. Od 365 promatrača iz 35 zemalja njih 98 posto nije imalo primjedbi. Prigovori su dati samo za minorno i indirektno narušavanje izborne šutnje.

Svi su pobjednici - izjavio je promatrač euro-Parlamenta Jerko Kacin, čestitajući na mirnom referendumu, konačno jednom balkanskom rastanku nalik mirnom razvodu Češke i Slovačke.

XS
SM
MD
LG