Linkovi

Bush: 'Sredit ćemo probleme stvorene ilegalnim useljavanjem i napraviti sustav koji će biti siguran, u skladu sa zakonom i pravedan'


Predsjednik Bush poduzima korake za pojačanje sigurnosti južne granice Sjedinjenih Država i traži od Kongresa podršku za sveobuhvatnu reformu imigracijskog sustava. Gospodin Bush želi utrošiti daljnje dvije milijarde dolara na sigurnost granice i razmjestiti i do 6 tisuća pripadnika Nacionalne garde kao pomoć civilnoj Službi granične ophodnje.

Dok u Kongresu rasprava o imigraciji ulazi u novu fazu, predsjednik se obratio američkom narodu pozvavši na višestrani pristup zaustavljanju ulaza ilegalnih useljenika u Sjedinjene Države: "Sredit ćemo probleme stvorene ilegalnim useljavanjem i napraviti sustav koji će biti siguran, u skladu sa zakonom i pravedan."

U govoru putem televizije, predsjednik Bush je govorio o koracima koji su već poduzeti u cilju poboljšanja sigurnosti granica. Kako je rekao, ostvareno je poboljšanje, ali ne dovoljno: "Još nemamo punu kontrolu nad granicom, ali sam odlučan da to promijenimo. Danas pozivam Kongres da osigura financiranje za dramatična poboljšanja u ljudstvu i tehnologiji na našoj granici."

Gospodin Bush je govorio o planovima da do kraja 2008. godine bude uposleno još 6 tisuća djelatnika Službe granične ophodnje. Tijekom slijedećih par godina, dok novi regruti busu na obuci, ispomoć će pružati postrojbe Nacionalne garde. Garda je organizirana na razini pojedinih američkih saveznih država, a pripadnici se aktiviraju privremeno, po potrebi. Gospodin Bush je rekao da pripadnici Garde neće biti uključeni u aktivno čuvanje granice, nego će obavljati poslove podrške, kako bi više agenata Službe granične ophodnje moglo obavljati dužnost na terenu: "Sjedinjene Države neće militarizirati južnu granicu. Meksiko je naš susjed i prijatelj. Nastavit ćemo surađivati na poboljšanju sigurnosti s obje strane granice kako bismo se sučelili sa zajedničkim problemima, poput krijumčarenja droga, zločina, kao i smanjenja ilegalnog useljavanja."

No, naglasio je predsjednik Bush, čuvanje granice, premda ključno, nije dovoljno. Još jednom on je pozvao zakonodavce da usvoje njegov prijedlog o gostujućim radnicima, koji bi pružio privremeni zakoniti status onima koji su voljni obavljati slabo plaćene poslove. Zakonska mjera o kojoj se trenutno govori u Senatu stvorila bi mehanizam kojim bi mnogi od oko 12 milijuna nezakonitih useljenika, koji već jesu u zemlji, dobili priliku za stjecanje državljanstva. Oni bi morali platiti globe, biti zaposleni s korijenima u američkoj zajednici u kojoj žive, naučiti engleski, a, kada jednom udovolje svim tim kriterijima, mogu dati zahtjev za državljanstvo, u redu iza onih koji su zakonito došli u zemlju. Taj je prijedlog podijelio i javnost i Kongres.

Što se tiče uključivanja Nacionalne garde u čuvanje granice, neki to doživljavaju kao potez odobrovoljavanja konzervativaca koji žele da se fokus usmjeri na kontrolu granice. Senator Richard Durbin je pitao je li Garda zaista najbolja opcija: "Ako pripadnici Garde budu morali zapostaviti svoje redovne vježbe kako bi ophodili granicom, hoće li oni biti spremni slijedeći puta kada ćemo biti sučeljeni s nekom izvanrednom situacijom kod kuće ili u inozemstvu?"

U svom govoru, predsjednik Bush je pozvao sve koji su uključeni u raspravu o imigraciji da se drže glasa razuma i uzajamnog poštovanja. Kako je rekao, važno je misliti na to da će odluka koja bude donesena u Washingtonu imati odraza na stvarne živote. On je naglasio da svako ljudsko biće ima dignitet i vrijednost bez obzira na ono što piše na njihovim dokumentima o državljanstvu.

XS
SM
MD
LG