Linkovi

Predsjednik Bush večeras iznosi plan reforme imigracijskog sustava


Večeras će predsjednik Bush održati govor o reformi imigracijske politike. Viši dužnosnik Bijele kuće Dan Bartlett je izjavio da će predsjednik naznačiti plan da se jedinice Nacionalne garde rasporede kao ispomoć Pograničnoj službi kako bi se zaustavio ulazak ilegalnih imigranata u Sjedinjene Države. Gospodin Barltlett je naglasio da ti planovi ne predstavljaju militarizaciju amerićko-meksičke granice. Neki američki kongresni zastupnici i meksički predsjednik Vincente Fox izražavaju zabrinutost zbog ovog plana.

Jučer je predsjednik Bush dao jamstva meksičkom predsjedniku Vincenteu Foxu da ne namjerava militarizirati granicu između dvije zemlje. Meksički čelnik telefonirao je predsjedniku Bushu kako bi mu osobno izrazio zabrinutost. Prema priopćenju Bijele kuće, predsjednik Bush je rekao da Sjedinjene Države smatraju Meksiko prijateljskom zemljom te da ono što se razmatra nije militarizacija granice.

Predsjednik će govoriti o pitanju koje je podijelilo Ameriku: kako zaustaviti val ilegalnog useljavanja i što učiniti s oko 12 milijuna ilegalnih imigranata koji se već nalaze u Sjedinjenim Državama. Neki u Washingtonu vjeruju da su ilegalni imigranti kriminalci te da je pojačavanje granične sigurnosti jedini odgovor.

Drugi, pak, kažu da nema načina da se protjera toliki broj ljudi od kojih neki već dugo vremena žive u Sjedinjenim Državama da su postali dio lokalnih zajednica. Oni koji tako gledaju na situaciju drže da bi ilegalnim imigrantima trebalo dati nekakav legalni status. Predsjednik Bush se zalaže za nešto između.

U svom večerašnjem govoru, kako se očekuje, pozvat će članove Kongresa da usvoje široki pristup osiguravanja američkih granica dok bi se, istodobno, imigrantima koji su u zemlji ponudila mogućnost da postanu dio programa stranih privremenih radnika. Dužnosnici Bijele kuće kažu da predsjednik Bush razmatra neke nove ideje, a jedna od njih je da na granicu s Meksikom uputi postrojbe Nacionalne garde.

Nacionalna garda je jedina vojna organizacija ustrojena na razini saveznih država. Gardisti obično služe na određeno vrijeme, a njihova tradicionalna uloga je pomoć u slučaju izvanrednih situacija poput elementarnih nepogoda. No u posljednje vrijeme postrojbe garde sudjeluju u akcijama u sklopu rata protiv terorizma. Nekoliko članova Nacionalne garde već sudjeluje u podršci graničnoj policiji u nekim dijelovima zemlje, a savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Stephen Hadley kaže da ta uloga može biti i proširena.

"Ideja o korištenju nacionalne garde kao podrške graničnoj policiji nije nova jer je nešto već poduzeto. Ne radi se o militarizaciji granice već o pomoći civilnoj graničnoj policiji."

Hadley dodaje da je nekoliko zakonodavaca entuzijastično oko ideje o razmještanju tisuća pripadnika Nacionalne garde na granici s Meksikom. Među njima je i čelnik republikanaca u Senatu, Bill Frist.

"Osiguravanje naših granica je odgovornost savezne vlade. Mi moramo poduzeti nešto. Do sada nismo ništa postigli".

No demokratski senator Partick Leahy iz Odbora za pravosuđe izražava bojazan jer vjeruje da je Nacionalna garda već preopterećena zbog misija u Iraku. On vjeruje da bi za pojačavanje sigurnosti na granicama trebalo angažirati više agenata, a ne Nacionalnu gardu.

"Mi ih preopterećujemo i sada ćemo od njih načiniti i graničare? Volio bih da je administracija učinila nešto kad smo ih prije dvije godine pitali zašto ne osiguraju sredstva za dužnosti granične policije koje je Kongres odobrio. Znate što nam je odgovoreno iz Ministarstva domovinske sigurnosti? Apsolutno ništa."

No senator Leahy je pohvalio predsjednika Busha zato što traži sveobuhvatni pristup problemu. Neki senatski čelnici nadaju da će u sljedećih nekoliko tjedana usvojen prijedlog zakona o reformi imigracijskog sustava koji bi bio prihvatljiv Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG