Linkovi

Svjedočenje o antisemitizmu i netoleranciji u Helsinškoj komisiji američkog Kongresa


Helsinška komisija američkog Kongresa nedavno je organizirala svjedočenje o borbi protiv anti-semitizma i drugih oblika netolerancije, na području 55 zemlja članica Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. Stručnjaci su ukazali da je postignut značajan napredak, no postoji i potreba da se poduzmu dodatni napori u prevenciji zločina mržnje.

Na svojoj prvoj konferenciji o anti-semitizmu održanoj u Beču, 2003. godine, Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi najavila je pojačane napore u borbi protiv anti-semitizma i drugih oblika rasizma. Godinu dana kasnije, usvojena je i deklaracija koja predviđa uvođenje posebnih nastavnih programa o holokaustu te dodatno obučavanje policijskih snaga koje istražuju takozvane 'zločine mržnje'. Na nedavnom svjedočenju koje je organizirala Helsinška komisija američkog Kongresa, republikanski zastupnik iz države New Jersey Christoper Smith je kazao da su unatoč obećanjima 53 zemlje članice OESS-a, neke manjinske skupine u Europi još uvijek žrtve nasilja.

Posebice uznemiruje nesposobnost policije u Rusiji da odgovori na zločine koji su motivirani rasnom i nacionalnom netrpeljivošću – rekao je Chris Smith. "Brine me nedavni val nasilja protiv etničkih i vjerskih manjina. Ruska je policija prečesto ili nesposobna ili nespremna zaštiti manjine - posebno Rome i osobe tamnije boje kože".

Paul Goldberg, savjetnik OESS-a za suzbijanje zločina mržnje, radio je na primjeni tih mjera s policijama Hrvatske, Ukrajine, Španjolske i Madžarske. Program će uskoro početi i u Srbiji. Goldberg kaže da Srbija želi poduzeti dodatne korake i stvoriti sveobuhvatni sustav za prevenciju zločina mržnje. "Srpska vlada želi otvoriti prvi nacionalni ured za prevenciju i istrage zločina mržnje. To je vrlo važna odluka - obzirom na nedavne događaje na Balkanu".

Kathrin Meyer, savjetnica OESS-a za demokraciju i ljudska prava, kaže da su se članice obvezale na komemoriranje holokausta te na poštivanje svih etničkih i vjerskih skupina. Međutim, u ovom trenutku, samo 33 od 55 zemlje članice službeno obilježava Dane sjećanja na holkaust. Kathrin Meyer kaže da mnoge zemlje nemaju nastavni program za obrazovanje o holokaustu. U suradnji s Muzejom Ane Frank u Amsterdamu, stručnjaci iz sedam zemalja članica stvorili su obrazovne materijae o anti-semitizmu, temeljne na povijesti pojedinih zemalja. Materijali će se moći koristit od sljedeće školske godine.

Kathrin Meyer izdvojila je Hrvatsku kao najaktivniju zemlju na stvaranju obrazovnih materijala o holokaustu. Senator Sam Browback, koji predsjedava Helsinškom komisijom američkog Kongresa pozvao je vlade članica OESS-a da ispune svoje obveze u borbi protiv anti-semitizma i svih drugih oblika netolerancije.

XS
SM
MD
LG