Linkovi

Lila Downs, meksičko-američka pjevačica koja folk-tradicije Meksika spaja sa suvremenim temama


Ako ste gledali film Frida, iz 2002. godine, o slavnoj meksickoj umjetnici Fridi Kahlo, sa Selmom Hayek u glavnoj ulozi, onda ste vidjeli – i culi – Lilu Downs. S Brazilcem Caetanom Velosom snimila je filmski soundtrack, nominiran za Grammyja, a u filmu je nastupila kao tango-pjevacica.

Lila Downs je meksicko-americka pjevacica, rodjena u Meksiku, 1968. godine, odrasla dijelom u juznoj meksickoj drzavi Oaxaca, odakle je i njena majka, Mixtec Indijanka, a dijelom u Sjedinjenim Drzavama – u Kaliforniji i Minnesoti. Iz Minnesote je i Lilin otac, Allen Downs, profesor umjetnosti i filmski snimatelj. Na Sveucilistu Minnesote Lila je diplomirala pjevanje i antropologiju. Htjela je pjevati operu, ta je njena ambicija jos uvijek primjetna u njenom glasu, u njenom vokalnom stilu.

Iako je, kad joj je bilo osam godina, pocela s tradicionalnim mariachi pjesmama, Lila Downs, uz vlastite skladbe svoj repertoar danas gradi na mezoamerickoj glazbi, iz kultura Maya, Nahuatl, Mixtec i Zapotec Indijanaca, a i pjeva na ova tri zadnja jezika, tri od vise od 60 indijanskih jezika koji se jos uvijek govore na prostoru Meksika.

Vlastite je pjesme pocela pisati pocetkom 90-ih kad je prevodila dokumente o smrti onih koji pokusavaju prijeci meksicko-americku granicu; tako je nastao njen prvi album - La Sundunga, inspiriran njihovim tragicnim storijama.

Njen drugi album – Tree Of Life, i treci – La Linea, privukli su paznju kriticara, a turneje, u zaadnjih nekoliko godina, Latinskom Amerikom, Evropom i Sjedinjenim Drzavama i paznju publike. Cetvrtim albumom – Una Sangre, predstavila je pjesme koje nose neke suvremene poruke – potrebu za postovanjem ljudskih prava i digniteta, narocito medju zenama latinsko-americkog porijekla, te doprinosa sezonskih radnika u Sjedinjenim Drzavama. Osim sto svojim pjesmama podize drustvenu svijest, ona tradicionalno glazbeno nasljedje Meksika, u svom repertoaru, obogacuje i modernom instrumentacijom i aranzmanima. Tako je i na njenom najnovijem albumu La Cantina na kojemu je, kao i uvijek, u inovativnim aranzmanima meksickih cumbia, ranchera, valcera i bolera, uz utjecaj jazza, rapa, reggaea.......prati njen pan-americki bend sastavljen od glazbenika iz Meksika, Sjedinjenih Drzava, Kanade, Kube, Perua, Argentine, Paragvaja......

Lila Downs ima izvanredan nastup, na svakoj pozornici upecatljiva licnost, s onim pletenicama do koljena. Puna drame, potpuno se unosi, potpuno sazivljava s likovima u svojim pjesmama, pricu prenosi tijelom i pokretima isto koliko i svojim neobicnim rasponom glasa. U melodrami, Lila istinski uziva.....

Egzoticna ljepota, zapanjujuci glas....ona je odraz svjetske kulture 21. stoljeca u kojoj se brisu granice etnickoga i nacionalnoga, pise za Lilu Downs Los Angeles Times. Je li moguce da jedan tako bogati glas, s toliko oktava, dolazi iz jednog grla.....pita New York Times. Lydia Mendosa, Mercedes Sosa, Linda Rondstadt, Sarah Vaughn, Edit Piaf....sve u jednom glasu, cuje se sa drugih strana.

Lila ovog ljeta, Lila Downs krece na dugu turneju po evropskim zemljama - Njemacka, Belgija, Spanjolska, Madjarska, Portugal, Austrija, Francuska...

XS
SM
MD
LG