Linkovi

Skuplji benzin usporava gospodarski rast


Nedavno objavljene statistike pokazuju da američka ekonomija bilježi zdrav rast. No, neke ekonomiste brine da bi gospodarski rast mogao biti usporen zbog sve skuplje nafte. Barel sirove nafte dostigao je cijenu 74 dolara i benzin je u Americi sve skuplji. Nakon podmirenja troškova života, plaćanja računa, američkoj prosječnoj obitelji – zbog znatno skupljeg benzina – ostaje na raspolaganju manje novca, i to negativno utječe na ekonomiju.

Ne poskupljuje samo benzin. Iza njega slijede i automobilske gume te javni troškovi popravka auto-cesta. Cijena asfalta – koji se dobiva industrijskom obradom sirove nafte – za 50 posto je veća nego prošle godine. Daniel Massey, analitičar za energetiku koji radi u tvrtki Argus Media, kaže da će ova činjenica dramatično usporiti radove na održavanju auto-cesta: "Lokalne će vlasti morati obustaviti mnoge projekte. Cijena asfalta raste, a troškovi se moraju podmiriti iz fiksnog godišnjeg proračuna."

I avionske karte su sve skuplje. Ove godine njihova je cijena porasla za devet posto. Tvrtka American Airlines procjenjuje da povećanje cijene sirove nafte za samo jedan cent nju godišnje košta 29 milijuna dolara. Steve Chealander iz American Airlinesa kaže da nema druge nego da se trošak prebaci na putnike: "Planiramo, naravno, funkcionirati uz postojeće cijene i pri tome ostvarivati profit."

Da bi zaradili uz sve veće cijene, svi moraju poskupiti svoje proizvode - od proizvođača tetrapaka za mlijeko pa do proizvođača umjetnog gnojiva. Analitičar Tom Whipple kaže da su skokovi cijena pogotovo zamjetni kada je u pitanju hrana: "Odnos kalorije potrebne nafte koja je potrebna za proizvodnju i proizvedene kalorije hrane je 10:1. Tu se uzima u obzir gorivo za traktor i kamion, umjetno gnojivo, benzin za transport, energija za hladnjače…"

Ponekad se posljedice skuplje nafte iskazuju i u zamjetnom rastu cijena manje očekivanih proizvoda, koji se dobivaju industrijskom obradom naftnih derivata. Primjerice znatno su poskupile pelene, kao i određene vrstama tepiha od industrijskih vlakana – koji su skuplji za 30 posto. Čak je i cijena masnih boja koje djeca koriste na satovima likovnog odgoja prošlih je mjeseci skočila za deset posto.

XS
SM
MD
LG