Linkovi

Cijene benzina i alternativni izvori energije


Sve skuplji benzin postao je u Sjedinjenim Državama glavna politička tema. Na nedavnom skupu o alternativnim izvorima energije, predsjednik George Bush ponudio je neka kratkoročna rješenja, ali je govorio i o dugoročnoj vladinoj strategiji.

Bush je iznio svoj plan na skupu koji je organizirala Udruga za obnovljive energente, koja zagovara alternativne izvore energije. Predsjednik Bush je rekao kako je ovisnost Amerike o stranoj nafti velik problem. "Ovisnost o nafti je stvar nacionalne sigurnosti. Na kraju krajeva, Sjedinjene Države 60 posto svoje nafte danas dobivaju iz stranih zemalja".

Neke od ovih država su politički nestabilne, ili se pak nalaze u neprijateljski nastrojenoj regiji - što sve povećava cijenu goriva, rekao je predsjednik Bush. U pokušaju da se uspori rast cijena, vlada je na određeno vrijeme obustavila primjenu nekih zakona kojima se od zagađenja štiti okoliša, kako bi se povećale nacionalne zalihe goriva. Predsjednik je također privremeno obustavio uobičajeni postupak punjenja strateških rezervi - što je još jedan od načina za povećanje zaliha, odnosno pojeftinjenja benzina. Predsjednik Bush je naglasio dugoročnu važnost razvoja alternativnih oblika energije. "Naša dugoročna strategija glasi: automobili bi se trebali pokretati nečim drugim a ne klasičnim benzinom".

Predsjednik Bush je kao alternativna goriva preporučio biodizel i etanol. Tvrtka Green Eye, lokalni auto-dealer u Portlandu, u saveznoj državi Oregon, prodaje vozila koja pokreće upravo biodizelsko gorivo. Vlasnik Greene Eyea, Clark Tippin, kaže da će ovakvi automobili biti sve popularniji, ukoliko benzin bude još skuplji. Biodizel je domaće, obnovljivo gorivo za dizelske motore za čiju se proizvodnju koriste sojino ili biljno ulje. Ono je biorazgradivo i prirodnije gorivo, naglašava Clark Tippin.

Guverner savezne države Indiana, Mitch Daniels, kaže kako Indiana gradi najveće postrojenje za proizvodnju biodizelskog goriva u svijetu, gdje će upotrebljavati ono što se uzgoji na tamošnjim poljoprivrednim farmama. "Naša strategija gospodarske obnove ima nekoliko aspekata. Poljodjelstvo je jedan od njih. Bit naše strategije u agraru je proizvodnja obnovljivih goriva".

Privatni sektor nastoji smanjiti ovisnost o stranoj nafti. Biorazgradivo posuđe, proizvedeno od prirodnih sastojaka poput vapnenca, proizvodi se u saveznoj državi Missouri. Ovakvo posuđe je dugotrajno kao i 'klasični' stiropor i plastika, koji su dobiveni preradom nafte. U Missouriju se također proizvodi odjeća iz vlakana kukuruza, za čiju je proizvodnju potrebno upola manje nafte nego za proizvodnju pamučne odjeće.

Bijela kuća inače najavljuje mjere protiv tvrtki koje su se, možda, nezakonito okoristile činjenicom da je benzin sve skuplji. Predsjednik Bush je naime rekao kako će nekoliko vladinih agencija istražiti jesu li cijene goriva djelomično i rezultat malverzacija na tržištu.

XS
SM
MD
LG