Linkovi

'Danas demonstriramo, sutra ćemo glasati'


Nakon kratkog zatišja, u Kongres Sjedinjenih Država vratila se tema reforme imigracijskog sustava. U srži ovog pitanja je status oko 12 milijuna ilegalnih useljenika, mahom latino-amerikanaca. Treba li ih amnestijom legalizirati ili pak deportirati? O ovom pitanju uskoro raspravlja i Senat Sjedinjenih Država. Neke su imigrantske udruge najavile masovni ekonomski bojkot koji bi ukazao na činjenicu da Amerika – kako tvrde – ne može funkcionirati bez 'ilegalaca'. Kako javlja Bill Rodgers, manifestacije imigranata i njihovih pristaša osim ukazuju na sve veću političku snagu američke latino zajednice.

Parola 'Si Se Puede' – 'Uspjet ćemo' – ukazuje na optimizam milijuna građana Južne Amerike koji su, u potrazi za poslom, ilegalno prešli na Sjever te se nadaju da će jednom ipak postati građani Sjedinjenih Država. Zakonodavni prijedlog prema kojem bi ilegalni prijelaz granice postao kazneno djelo mobilizirao je latino-američku zajednicu koja traži da se ovaj prijedlog reforme imigracijskog sustava znatno ublaži.

'Danas demonstriramo, sutra ćemo glasati' – glasno je poručeno američkim političarima, koji se spremaju za kongresne izbore u studenom. Mickey Ibbara, washingtonski lobist koji zastupa interese latino-američke zajednice, kaže: "Demonstracije u nizu gradova ukazuju na zrelost latino-američke zajednice. Naš glavni zadatak nakon uspješnih uličnih manifestacija je - mobilizacija glasača, u smislu njihove registracije i samog izlaska na birališta."

I to je za latino-zajednicu u Americi zaista glavni problem. Iako u Sjedinjenim Državama pravo glasa ima oko 16 milijuna građana južno-američkog podrijetla, glasa ih u pravilu tek oko sedam milijuna. To znači da je više od 40 milijuna 'Latinosa' u Sjedinjenim Državama, na političkoj sceni, razmjerno slabo zastupljeno.

"Iako ova etnička zajednica dramatično raste, njihov politički utjecaj razmjerno je slab, u odnosu na njezinu brojčanu snagu" - kaže John Sides, profesor političkih znanosti na Sveučilištu George Washington, ovdje u Washingtonu. On dodaje da je očito da su prijedlozi o pooštravanju imigracijskih propisa mobilizirali ovu, do sada, prilično 'politički tihu' zajednicu.

Senat nastoji definirati put kojim bi ilegalni useljenici – koji godinama rade ovdje i plaćaju porez – postpuno bili legalizirani, a neki i dobili državljanstvo. Međutim, u Zastupničkom domu Kongresa razmatraju se oštriji prijedlozi koji su koncentrirani na bolju kontrolu granice s Meksikom, preko koje stiže većina ilegalnih useljenika. Usklađivanje dvaju zakonodavnih prijedloga, onog Senata i onog iz Zastupničkog doma, bit će mukotrpno, tvrde znalci washingtonskih prilika.

Glavni teret je na Republikanskoj stranci, koja ima većinu u oba doma Kongresa. Lobist Mickey Ibarra, koji je svojedobno bio savjetnik predsjednika Billa Clintona, kaže da će 'republikanci snositi posljedice na izborima, ukoliko kriminalcima proglase 12 milijuna ljudi koji već godinama žive i rade u Sjedinjenim Državama.'

XS
SM
MD
LG