Linkovi

Kimball: 'Ulazimo u vrlo delikatnu fazu'


Kako će međunarodna zajednica reagirati na vijest da je Iran – prema tvrdnjama tamošnjih vlasti – počeo s obogaćivanjem urana, za potrebe svog nuklearnog programa? Andre de Nessnera razgovarao je o ovom pitanju s nekoliko stručnjaka za ovu problematiku.

Tvrdnja Teherana o početku obogaćivanja urana novi je korak u eskalaciji sukoba između Zapada i vjerskog režima u Iranu. Sjedinjene Države i Europska unija uvjerene su da Iran želi izgraditi nuklearni vojni arsenal. Teheran pak tvrdi da program ima isključivo mirnodopsku namjenu. Vijeće sigurnosti je prošli mjesec zatražilo od Teherana da prekine sa svim aktivnostima ove vrste.

Stručnjaci očekuju da bi u Vijeću sigurnosti sada mogle početi rasprave o sankcijama, iako se tome protive dvije stalne članice, Rusija i Kina. Charles Kupchan, bivši visoki dužnosnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, smatra da će se prvo raspravljati o sankcijama ograničenog dometa: "Do sada se govorilo o 'ciljanim sankcijama' koje bi pogodile državno čelništvo, a ne narod. To je slično kao i u slučaju Bjelarusije, gdje je - zbog lažiranja izbora - predsjedniku države i užem državnom vrhu zabranjen put u zapadne države te je zamrznuta imovina tih ljudi u inozemstvu. Takve bi sankcije mogle biti primjenjene i protiv Irana - prije no što se pokuša ostvariti podrška za širi, ekonomski embargo."

No, stručnjaci u Washingtonu upozoravaju da takav embargo mora ima opću podršku na svjetskoj sceni, da bi bio uspješan. Bivši britanski diplomat Carne Ross, koji je radio na uvođenju sankcija protiv Saddamovog Iraka, kaže da režim sankcija mora biti podrobno razrađen, a njegova primjena dugoročna i strpljiva: "Teško je kontrolirati trgovinu, financijsko poslovanje, posjete visokih državnika ili pak zračni promet. Za to je potreban ogroman napor - prije svega u uspostavljanju tijela koja će to nadgledati. Treba imenovati ljude koji će se time baviti. Posebno je teško nadgledati državnu granicu. U to moraju biti uključene susjedne zemlje."

Carne Ross smatra da u slučaju Irana još nije jasno je li međunarodna zajednica u potpunosti spremna za primjenu ovakvih sveobuhvatnih mjera.

Daryl Kimball, direktor Asocijacije za kontrolu naoružanja, ne-vladine znanstvene ustanove iz Washingtona, kaže da Amerika sankcije ne može 'progurati' brže nego što je na to spremno Vijeće sigurnosti: "Nije jasno što će biti sljedeći korak. Ako Washington počne inzistirati na strožim sankcijama, Rusija i Kina će se usprotiviti. Prilično je izvjesno da će u Vijeću sigurnosti doći do blokade. Tada bi se moglo dogoditi da će neki u Sjedinjenim Država predložiti da Washington djeluje samostalno. Prema tome, ulazimo u vrlo delikatnu fazu."

U svakom slučaju, uslijedit će sastanci u Vijeću sigurnosti, kojima bi cilj trebao biti odluka što činiti kako bi se Iran prisilio na odustajanje od procesa obogaćivanja urana. No – tvrde washingtonski analitičari – postizanje te odluke bit će vjerojatno vrlo mukotrpan posao.

XS
SM
MD
LG