Linkovi

Popularnost predsjednika Busha na rekordno niskoj razini


Washington Post je u suradnji s televizijom ABC proveo novo istraživanje javnosti o popularnosti predsjednika Busha koja je – kako se tvrdi u naslovu – dodatno pala u odnosu na prošli mjesec. U tadašnjoj anketi 41 posto građana izrazilo je podršku za predsjednikovu politiku, a danas 38 posto. Istodobno, 60 posto Amerikanaca izražava neslaganje s načinom na koji on obavlja svoj posao. Takvo raspoloženje građana odražava se i na Kongres u kojem republikanci imaju većinu. Trećina registriranih birača, odnosno njih oko 35 posto, odobrava rad Kongresa što je najniža razina u proteklih devet godina. No loše vijesti za republikance tu ne prestaju.

Većina registriranih birača, njih 55 posto, tvrdi da će na kongresnim izborima u studenome glasovati za demokrate, a 40 posto za republikance. To je najveći postotak simpatija birača za demokrate u anketama Washington Posta i televizije ABC od sredine 1980-tih godina. Amerikanci su podjednako podijeljeni samo po jednom pitanju: terorizmu. 46 posto građana vjeruje da bi se demokrati bolje nosili s tim problemom, a 45 je sklonije republikancima. Washington Post ipak podsjeća da je do kongresnih izbora ostalo još dosta vremena za eventualnu promjenu raspoloženja birača.

Christian Science Monitor piše pak o jednom pozitivnom trendu u američkoj ekonomiji: otvaranju sve više bolje plaćenih radnih mjesta. Američka ekonomija generirala je 211 tisuća radnih mjesta u ožujku dok je stopa nezaposlenosti pala za 4,7 posto, podsjeća Christian Science Monitor. Na upravnim radnim mjestima i na profesionalnim poslovima uposleno je milijun i 200 tisuća ljudi više nego prošle godine. Prosječna tjedna plaća na tim poslovima iznosi 937 dolara tjedno što je iznad američkog prosjeka od 651-og dolara. Christian Science Monitor ipak se pita radi li se o cikličkom trendu ili nečemu što će potrajati u nadolazećim godinama.

XS
SM
MD
LG