Linkovi

Bush: 'Doktrina prevencije' ne sadrži samo vojnu opciju


Predsjednik George Bush izjavio je da je njegova vlada odlučna pronaći diplomatsko rješenje za krizu s Iranom, do koje je došlo nakon što je otkriveno da Teheran ima nuklearne ambicije. Američki je predsjednik nastojao umanjiti mogućnost vojne akcije protiv Irana.

U nekim nedavno objavljenim napisima u američkim medijima navodi se da Washington planira zračne napade na iranska nuklearna postrojenja. Predsjednik George Bush jučer je izjavio da je pročitao ove napise te da su oni – prema njegovim riječima – potpuno netočni: "Ono što se moglo pročitati bile su 'proizvoljne spekulacije', koje su prilično česte u našem glavnom gradu."

Predsjednik je rekao da vjeruje u 'doktrinu prevencije'. No to ne znači – napomenuo je gospodin Bush – da on smatra da je vojna opcija uvijek i najbolja opcija, kada su u pitanju prijetnje američkoj sigurnosti. "Doktrina prevencije također znači da treba surađivati s drugima, kako bi se spriječilo da Iran dođe do nuklearnog oružja. Svjestan sam da ovdje u Washingtonu neki smatraju da doktrina prevencije znači jedino 'upotreba vojne sile'. Međutim, to nije neizbježno tako. U ovom slučaju, doktrina prevencije znači – diplomacija" - rekao je gospodin Bush.

U govoru studentima međunarodnih odnosa na washingtonskom sveučilištu Johns Hopkins, predsjednik Bush je rekao da je – u slučaju Irana – multilateralna diplomatska akcija najbolji način da se riješi kriza. On je dodao da bilateralni razgovori Washingtona i Teherana ne bi bili uspješni, te da je 'najefikasniji put kada mnoge države iskažu svoju zabrinutost zbog namjere Irana da razvije nuklearno oružje'.

"Ne želimo da Iranci posjeduju nuklearno naoružanje. Ne želimo da izgrade kapacitete za to. Ne želimo da razviju stručno znanje u tu svrhu. To je službeni cilj Sjedinjenih Država. Na sreću, to je cilj i nama prijateljskih zemalja, kao i saveznika" - rekao je predsjednik Sjedinjenih Država.

On je dodao da je na ovom području postignut napredak, iako nije želio ulaziti u podrobnosti.

Inače, mogućnost uporabe vojne sile protiv Irana nešto ranije jučer nastojao je umanjiti i glasnogovornik Bijele kuće, Scott McClellan. On je rekao da američki predsjednik u ovakvoj situaciji 'ne bi nikada u potpunosti isključio uporabu vojne sile', međutim u ovoj konkretnoj krizi Washington nastoji problem riješiti diplomatskim putem.

Scott McClellan je dodao da su autori članaka u dnevniku Washington Post i tjedniku New Yorker – koji su pisali o navodnom planiranju zračnih udara na Iran – naveli izjave bivših vladinih dužnosnika kao i stručnjaka koji ne rade za vladu. 'Riječ je o ljudima koji ne razumiju kako razmišlja ova vlada' – rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Iako Scott McClellan nije želio niti potvrditi, a niti zanijekati činjenicu da se na vojnim planovima ipak radi, on je u nekoliko navrata napomenuo da je 'diplomacija put kojim administracija predsjednika Busha želi riješiti ovaj problem'.

Inače, iranski predsjednik Muhamed Ahmedinedžad jučer je optužio Washington za vođenje psihološkog rata protiv njegove zemlje, ustvrdivši da su navedeni članci dio takvog rata. Iranski je predsjednik rekao da njegova zemlja neće odustati od svojih ciljeva na području nuklearne energije.

Teheran tvrdi da mu je jedini cilj proizvesti više energije. Sjedinjene Države i druge zemlje smatraju da je iranski nuklearni projekt vojni projekt kojem je cilj izgradnja atomskog naoružanja.

XS
SM
MD
LG