Linkovi

Iran traži mirno rješenje nuklearnog spora


Vodeći iranski dužnosnici izjavili su da bi svijet trebao pregovarati s Iranom umjesto da se objavljuju izjave Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o iranskim nuklearnim ambicijama. U rijetkom intervjuu za američki televiziju iranski predstavnik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju stao je u obranu stajališta njegove zemlje po pitanju nuklearnog programa Teherana.

Iranski predstavnik Ali Asghar Soltanieh izjavio je da međunarodna zajednica treba pregovarati s Iranom umjesto da gura nuklearno pitanje ka točki konfrotacije. U intervjuu za CNN iranski dužnosnik je ponovio protivljenje Irana prošlotjednoj izjavi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojoj se iranska vlada poziva da u roku od 30 dana prekine sve aktivnosti na obogaćivanju urana.

Soltanieh je dodao da njegova zemlje neće biti zastrašena. "Umjesto prijetnji bolje bi bilo govoriti o mirnom rješenju svih pitanja uključujući nuklearno. Oduvijek smo pozivali naše europske prijatelje i druge da dođu za pregovarački stol umjesto da guraju to pitanje ka sukobljavanja".

Iranski predstavnik još jednom je ponovio da je iranski nuklearni program namijenjen isključivo za proizvodnju električne energije. No Sjedinjene Države i druge zemlje tvrde da se njime prikriva program proizvodnje nuklearnog oružja. Republikanski senator Chuck Hagel drži da Iran predstavlja sigurnosnu prijetnju. On je primjetio da je Bijela kuća odobrila kontakte s Teheranom po pitanju Iraka te je pozvao Bushovu administraciju da održi izravne pregovore s Iranom o njegovom nuklearnom programu. "Ne znam kako drugačije voditi diplomaciju, kako se nositi sa složenim pitanjima našeg vremena, ukoliko se ne razgovara s ljudima".

Senator Hagel se osvrnuo i na jučerašnju naslovnicu Washington Posta koji je citirao neimenovanog američkog obavještajnog djelatnika koji kaže da treba biti oprezan s eventualnom vojnom akcijom protiv Irana jer bi mogla dovesti do terorističkih napada diljem svijeta. Demokratski senator Evan Bayh slaže se da bi rizik bio velik no dodaje i da bi Iran s nuklearnim oružjem bio još veći rizik. On je situaciju oko iranskog nuklearnog programa doveo u vezu s kubanskom krizom 1962. godine. "Danas moramo učiniti nešto slično što je učinio John Kennedy kad su htjeli razmjestiti nuklearne rakete na kubanskom teritoriju – trebamo Iran staviti pod ekonomski, financijski i politički embargo".

On smatra da je embargo najbolji način kako bi se izbjegle dvije neprihvatljive alternative: Iran naoružan nuklearnim oružjem i vojna akcija protiv te zemlje koja bi mogla dovesti do vala terorističkih napada diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG