Linkovi

Bush: Demokrati onemogućili usvajanje Zakona o useljavanju u Senatu


Predsjednik Bush okrivljuje čelnika demokrata u Senatu za neuspjeh u usvajanju izmjena u zakonu o useljavanju u Sjedinjene Države. U svojem redovitom subotnjem radijskom obraćanju naciji, gospodin Bush kaže da odbijanje senatora Harryja Reida da dozvoli više od tri amandmana na zakon spriječava Senat da obavi svoj posao. Kontroverzne izmjene zakona o useljavanju, u senatskoj verziji, omogućile bi velikom broju od 11 milijuna nezakonitih useljenika da steknu američko državljanstvo.

Demokrati, međutim, za neuspjeh postizanja dogovora okrivljuju republikance, rekavši da su predloženi amandmani imali za cilj podrivanje dvostranačkog, kompromisnog prijedloga, najavljenog u četvrtak. Taj je prijedlog propao u petak, u raspravi oko amandmana koji bi ograničili mogućnost za stjecanje državljanstva. Senatori će ponovno raspravljati o tom zakonskom prijedlogu za dva tjedna, kada se vrate s proljetnog raspusta.

U međuvremenu, useljenici i njihove pristaše najavljuju nove velike prosvjede počevši od ponedjeljka. Organizatori marša u Arizoni - jednoj od saveznih država koje graniče s Meksikom - očekuju i do 100 tisuća prosvjednika u Phoenixu. Jednaki se prosvjedni mimohodi planiraju i u drugim velikim američkim gradovima.

Nezadovoljnike posebno zabrinjava verzija izmjena zakona o useljavanju koju je već usvojio Zastupnički dom Kongresa. Prema toj verziji, ilegalno useljavanje postaje kazneno djelo.

XS
SM
MD
LG