Linkovi

Odlazak Toma DeLaya dodatno ugrozio izborne šanse Republikanske stranke


O ostavci vjerojatno najutjecajnijeg člana Kongresa Sjedinjenih Država, republikanca Toma DeLaya ovih se dana u Washingtonu dosta govorilo. Jim Malone je razgovarao s nekoliko analitičara američke političke scene o posljedicama ove ostavke.

Tom DeLay je ostavku na položaj čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu podnio prošle godine. Prije nekoliko dana, najavio je ostavku i na položaj člana ovog doma Kongresa. Najava ostavka uslijedila je nakon što je Tom DeLay u svojoj domicilnoj saveznoj državi, Teksasu, optužen za kršenje propisa o financiranju izborne kampanje.

Evo kako je lokalni tužitelj u Teksasu Ronnie Earl objasnio glavne točke optužnice protiv Toma DeLaya: "Optužnica tereti DeLaya da je zajedno s dvojicom suradnika prekršio propise Teksasa koji reguliraju financiranje izborne kampanje. Optužnica ih tereti da su jednom kandidatu za lokalno zakonodavno tijelu ustupili fondove koje je dala jedna korporacija, što je protivno zakonu."

Druga dva bivša suradnika Toma DeLaya optužena su za navodnu umiješanost u korupcijski skandal u središtu kojeg je republikanski lobist Jack Abramoff, koji je nedavno osuđen na kaznu višegodišnjeg zatvora. Tom DeLay niječe optužbe da je prekršio zakon. Međutim, istraživanja javnog mnijenja u DeLayovom izbornom okrugu, u blizini Houstona, pokazuju da bi on – kada bi se izbori za Kongres održali danas – izgubio od svog protivnika iz Demokratske stranke.

Zbog toga je Tom DeLay prije nekoliko dana objavio da će, u roku od nekoliko mjeseci, podnijeti ostavku. "Ne želim dopustiti liberalnim demokratima da 'ukradu' ovo zastupničko mjesto. Podnosim ostavku jer mi je istinski stalo do mog izbornog okruga i ljudi koji u njemu žive" - izjavio je Tom DeLay.

Dok je bio čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu, Tom DeLay je bio jedan od najefikasnijih zakonodavnih stratega u više desetljeća. Znao je kako se održava stranačka disciplina. Pomagao je drugim republikancima da prikupe novac za izbornu kampanju. Vrlo je uspješno ostvarivao konzervativne ciljeve Republikanske stranke. Politički protivnici su se Toma DeLaya pribojavali, a saveznici su mu nadjenuli nadimak 'Hammer - 'čekić' – zbog njegovog beskompromisnog osobnog stila.

Prije no to je objavio ostavku, Tom DeLay je telefonski razgovarao s nizom stranačkih kolega, među njima i predsjednikom Georgeom Bushom. "Poželio sam mu sve najbolje. Tom DeLay gleda prema naprijed. Što se tiče budućnosti stranke, uvjeren sam da će republikanska stranka biti uspješna i u budućnosti, jer mi smo stranka koju krase snažne ideje" - rekao je američki predsjednik.

Uz predsjednika Busha, priznanje Tomu DeLayu je odao i njegov nasljednik na čelnu republikanske većine u Zastupničkom domu, kongresmen John Boehner iz Ohia. "Kada je riječ o smanjenju poreza, borbi protiv birokracije i rastrošnosti socijalnih programa - na ovim je područjima Tom DeLay bio pravi predvodnik" - rekao je kongresmen Boehner.

Bez obzira na ove pohvale, na DeLaya su republikanci već mjesecima vršili pritisak da podnese ostavku – tvrdi Richard Murray, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Houstona. "Stranci naravno šteti kada jedan od kongresmenovih suradnika prizna da je uzimao mito, a drugi su suradnici predmet istrage. Ovaj je slučaj u jednom trenutku izgledao kao da mu nikad neće doći kraj" - kaže Richard Murray.

Političari iz Demokratske stranke Toma DeLaya već dugo smatraju jednim od najagresivnijih protivnika, koji – kako tvrde – na srcu prvenstveno ima interese svoje stranke, a ne zemlje u cjelini. DeLayove probleme s navodnom korupcijom demokrati pokušavaju iskoristiti u izborne svrhe. Naime, u studenom se održavaju izbori za cijeli saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata.

Republikanci u ovom trenutku imaju većinu u ova doma Kongresa.

Predsjedatelj Demokratske stranke Howard Dean ovako je prokomentirao ostavku Toma DeLaya: "To je dobar znak. Međutim, na žalost, sadašnja republikanska administracija odgovorna je za niz drugih slučajeva korupcije u Washingtonu."

Larry Sabato, direktor Centra za politološka istraživanja Sveučiklišta Virginije, o ostavci utjecajnog republikanca kaže ovo: "Očito je da je postupno nagomilavanje skandala bilo, na kraju, za njega previše."

Stuart Rothenberg, jedan od najutjecajnijih analitičara američke političke scene, govori o posljedicama DeLayeve ostavke na izbore u studenom: "Više je nego očito da je američka javnost nezadovoljna sa sadašnjim čelništvom, kao i pravcem u kojem se zemlja kreće. Građani žele promjene. Budući da se izbori u stvari uvijek svode na to želite li promjene ili ne, DeLayova je ostavka dobra vijest za demokrate. Demokrati su naime u ovom trenutku izvan vlasti, na svim područjima."

Rothenberg ovdje govori o činjenici da Republikanska stranka u ovom trenutku ima većinu u oba doma Kongresa, a i predsjednik države je republikanac.

Amy Walter, analitičarka zakonodavne scene u Washingtonu, kaže da je oporba u sredini predsjednikova mandata često u vrlo dobrom položaju: "Izbori za Kongres na polovici predsjednikova mandata predstavljaju svojevrsni referendum. Tradicionalno, stranka koja drži Bijelu kuću – gubi mjesta u Kongresu."

Međutim, neki analitičari upozoravaju da ostavka Toma DeLaya – više od šest mjeseci prije izbora – može biti od pomoći i Republikanskoj stranci. Naime, Tom DeLay uskoro više neće biti u središtu pozornost, a time niti optužbe za korupciju. Fred Barnes, urednik političkog magazina Weekly Standard, o tome kaže: "U svakom slučaju, ova godina ne izgleda kao dobra godina za republikance. Međutim, Republikanska će stranka na jesen voditi dobru kampanju, i time će neutralizirati ovu lošu situaciju."

Da bi osvojila većinu u Zastupničkom domu, koji ima 435 članova, Demokratskoj je stranci potrebno dodatnih 15 mjesta. U studenom se bira pun saziv Zastupničkog doma. U Senatu, koji ima sto članova, bira se tek trećina članova, i tu je demokratima za većinu potrebno šest novih mjesta.

XS
SM
MD
LG