Linkovi

Predsjednik Bush poziva Kongres da usvoji zakon o sveobuhvatnoj reformi imigracijskog sustava


Predsjednik George Bush ponovno je pozvao Kongres da usvoji zakonski prijedlog o sveobuhvatnoj imigracijskoj reformi u koji bi bio uključen i program za "gostujuće radnike", kojim bi se ilegalnim imigrantima dala privremena dozvola rada.

Nakon susreta s kongresnim čelnicima jutros u Bijeloj kući predsjednik je rekao da ova mjera ne uključuje amnestiju za ilegalne useljenike, već da odaje priznanje ljudima koji naporno rade na poslovima koje Amerikanci ne žele obavljati.

Američki je Senat podijeljen oko toga kako treba reformirati američki imigracijski sustav. Neki demokratski i republikanski senatori žele da se ilegalnim useljenicima omogući stjecanje dozvole stalnog boravka i državljanstvo. Drugi republikanski senatori kažu da bi se time nagradilo kršenje zakona.

Zastupnički dom Kongresa usvojio je zakonsku mjeru kojom ilegalni boravak u Sjedinjenim Državama predstavlja kazneno djelo i uvodi stroge kazne protiv tvrtki koje ih zapošljavaju. Taj je zakonski prijedlog izazvao brojne prosvjede u Los Angelesu i drugim američkim gradovima.

XS
SM
MD
LG