Linkovi

Pentagon će testirati novu divovsku bombu


Washington Post najavljuje vojni test velike konvencionalne bombe. «Veliki oblak prašine u obliku gljive podignut će se u pustinji Nevade u lipnju za kada Pentagon planira detonirati divovski bombu sa 700 tona eksploziva. Radi se o najvećoj kemijskoj eksploziji na otvorenome koja će biti izvedena na poligonu u Nevadi u sklopu razvitka novog oružja koje može uništiti vojne ciljeve ukopane duboko pod zemljom», piše Washington Post. Dužnosnici Ministarstava obrane i energetike kažu da je točno mjesto eksplozije smješteno 90 milija sjeverozapadno od Las Vegasa na jednoj pustinjskoj uzvisini okruženoj planinama.

«Ovo je najveća pojedinačna eksplozija koju smo mogli zamisliti», kaže James Tegnelia, direktor Pentagonove agencije koja organizira test. U eksploziji će biti detonirano 700 tona teške emulzije amonijum nitrata što će odgovarati eksploziji 593 tone TNT-a. Ova bomba bila bi konvencionalna alternativa novom nuklearnom oružju koje je predložila Bushova administracija no taj je prijedlog naišao na protivljenje Capitol Hilla, navodi Washington Post.

Christian Science Monitor javlja da je prošlogodišnji uragan Katrina, koji je poharao New Orleans, ukazao na sve nedostatke sustava obrambenih nasipa. Istodobno, oluja je ponovno skrenula pozornost na još jedan dugoročni problem: grad i regija oko njega tonu. Nova istraživanja sugeriraju da jug Louisiane tone ne zbog eksploatacije nafte, crpljenja vode ili skretanja rijeke Mississippi. Umjesto toga krivnja za tonjenje Louisiane, tvrde neki stručnjaci, može se pripisati dubokom rezu u tektonskoj ploči. Ukoliko se potvrde proračuni ondabi potonuće juga Louisiane tijekom stotinu godina odgovaralo podizanju razine mora za blizu dva metra i to bez uračunavanja bilo kakvog efekta globalnog zatopljavanja. Ako se novi rezultati istraživanja pokažu točnima to bi moglo biti od velike važnosti za službe koje rade na popravljanju zaštitnih nasipa u New Orleansu. Naime, u tom bi slučaju pri obnovi trebalo uzeti u obzir efekt tonjenja cijele regije. (dz)

XS
SM
MD
LG