Linkovi

Gorući problem mladih Francuza: kako osigurati doživotno zaposlenje?


Francuska je posljednjih tjedana zahvaćena valom prosvjeda protiv novog zakona o zapošljavanju koji bi dopustio lakše otpuštanje mlađih uposlenika. Na ulice je izašlo preko milijun Francuza - svih godišta i iz svih slojeva. Najžešći protesti su na sveučilištima i u srednjim školama. Lisa Bryant posjetila je sveučilište u jednom pariškom pariškom predgrađu.

Atmosfera je ovih dana ovdje prilično užarena. Zidove ukrašavaju parole protiv novog zakona koji omogućava lakše zapošljavanje – ali i otpuštanje – mlađih uposlenika, koji tek ulaze na tržište rada. Na štandu s letcima, sindikalna akivistica i studentica Elodie Lemoigne, poziva kolege da nastave sa štrajkom. Ona kaže da studenti ne žele da vlada ukida postojeće socijalne povlastice. Tvrdi da problem nezaposlenosti 'neće biti riješen tako što će se stvoriti veća nesigurnost na tržištu rada'.

Francuski premijer Dominique de Villepin tvrdi pak da će novi zakon smanjiti nezaposlenost među mladima, od kojih je četvrtina bez posla. Iako zakon omogućuje lakše zapošljavanje mladih, ovaj zakon također predviđa i njihovo lakše otpuštanje s posla. Tvrtka pri tome ne treba navesti razlog, ako do otpuštanja dolazi u roku od prve dvije godine na poslu. Vlada se nada da će se na ovaj način brže zapošljavati mladi ljude, jer će loše uposlenike biti lakše otpustiti. Poslovni sektor se često tuži da ne upošljava nove ljude jer je loše radnike teško otpustiti.

No, nakon višednevnih prosvjeda, premijer de Villepin navijestio je da je spreman dijelom izmijeniti, ublažiti ovaj zakon. Međutim, studenti i sindikati žele da zakon bude u potpunosti odbačen.

Alain Neuman, dekan sveučilišta koje smo posjetili, kaže da većina ovdašnjih studenata dolazi iz radničkih obitelji. Oni uz studij i rade i ne mogu si priuštiti naknadno polaganje ispita. Alain Neuman se pribojava da će nemiri eskalirati, a kod studenata primjećuje sve veće nezadovoljstvo.

Istraživanja pokazuju da mlade Francuze iznimno brine njihova budućnost. Gotovo polovica ispitanika identificira globalizaciju sa 'strahom'. Ova je osjećaj odigrao važnu ulogu u francuskom odbacivanju Europskog ustava, prošle godine. Kritičari se slažu da Francuska više ne može priuštiti izdašne troškove socijale te – istovremeno - ostati kompetitivna na ekonomskom planu.

Profesor povijesti Julian Gomez tvrdi kako francusko društvo više ne može priuštiti izdašnu državu blagostanja. 'Francuzi moraju shvatiti da u društvu imaju i izvjesne odgovornosti – recimo da budu savjesni i marljivi zaposlenici' – kaže gospodin Gomez. On podržava novi zakon, no svjestan je da predstavlja manjinu.

Studenti s kojima smo razgovarali zabrinuti su da su prosvjedi možda otišli predaleko. 19-godišnji Achref Serbni protivi se novom zakonu. No on smatra da bi lako moglo doći do većeg nasilja. Naš sugovornik kaže da studenti koji žele demonstrirati trebaju imati pravo na to, no isto tako, drugi imaju pravo da odlaze na predavanja.

XS
SM
MD
LG