Linkovi

Iranu rok od 30 dana da obustavi obogaćivanje urana


Izjava što ju je usvojilo Vijeće sigurnosti znatno je blaža od onoga čemu su se nadali predlagatelji. Tijekom pregovora iz teksta su izbačene rečenice kojima bi se iranski nuklearni program okarakterizirao kao prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti te bi se time uspostavila jurisdikcija Vijeća nad ovim pitanjem. Rusija i Kina, koje se zalažu za blaži pristup Iranu, tvrde da se nuklearnim aktivnostima Teherana treba baviti Međunarodna agencija za atomsku energiju, a ne Vijeće sigurnosti. Naposljetku, predlagatelji izjave, Britanija, Francuska i Njemačka, zajedno sa Sjedinjenim Državama popustili su kako bi rezolucija bila usvojena prije sastanka njihovih ministara vanjskih poslova danas u Berlinu. Francuski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Jean-Marc de la Sabliere izrazio je uvjerenje da usvojena izjava šalje snažnu poruku Teheranu:

" Iran ima 30 dana da ispuni traženje. Ako to učini onda će se otvoriti put da se pregovorima dođe do rješenja koje bi jamčilo da iransku nuklearni program bude isključivo u miroljubive svrhe. Ako pak Iran ne učini ono što se traži onda će Vijeće sigurnosti dobiti izvješće od predsjedatelja Međunarodne agencije za atomsku energiju, Muhameda ElBaradeia, i potom će trebati djelovati."

Evo što je izjavio američki veleposlanik pri svjetskoj organizaciji John Bolton.

"Ovo je jednostavno poruka Iranu da se konstantno oglušio na rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju, da je prekršio sigurnosne sporazume uključujući sporazum o neširenju nuklearne tehnologije te da sada mora ispuniti ono što se traži. Ukoliko to ne učini u roku od 30 dana - o čemu će nas izvijestiti direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju – onda će Vijeće sigurnosti biti nadležno i spremno za akciju."

Ruski ambasador je izjavio da je Moskva zatražila uklanjanje oštrije retorike dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne ponudi konkretnije dokaze o iranskim nuklearnim nakanama. Iranski veleposlanik, Javad Zarif, ismijao je izjavu Vijeća sigurnosti. Obraćajući se novinarima on je ponovio stav Teherana prema kojem je nuklearni program Irana namijenjen isključivo mirnodopskim ciljevima.

"Iranska predanost neširenju nuklearnog oružja je kategorična. Oduvijek smo jasno dali do znanja da je Iran predan svojim obvezama zato jer su one utemeljene na našim povijesnim i vjerskim učenjima. Jasno smo dali do znanja, na najvišoj razini, da Iran ne želi nuklearno oružje, niti želi razvijati, nagomilati ili se domoći nečovječnog oružja."

Američka državna tajnica Condoleezza Rice nazvala je akciju Vijeća sigurnosti važnim diplomatskim korakom koji pokazuje Teheranu da je izoliran više nego ikad. Ona je rekla da iščekuje današnje razgovore u Berlinu na kojima će se razmotriti daljnje akcije protiv Irana. (dz)

XS
SM
MD
LG