Linkovi

CSM: Američki hispanici nikada jedinstveniji


Christan Science Monitor izvještava da latino-amerikanci koji žive u Sjedinjenim Državama nikada nisu bili jedinstveni kao u aktualnom protivljenju novom prijedlogu zakona o imigraciji koji se razmatra na Capitol Hillu. Snaga te manjinske skupine ovih dana se iskazuje na prosvjedima u brojnim američkim gradovima. Politički aktivizam hispanika nije novo, piše bostonski dnevnik, no sada su njihovih glasovi drugačiji. Podjela koja obično postoji između hispanika rođenih u Sjedinjenim Državama i onih koji ilegalno ulaze u zemlju polako nestaje, kažu aktivisti.

Neki kažu da ovakva razina političkog aktivizma hispanika nije viđena od 1994. godine kada je Californija predložila ukidanje raznih vidova državne pomoći za ilegalne imigrante. Međutim, neki aktivisti upozoravaju i na moguću političku štetu niza prosvjeda u američkim gradovima. Naime, intenzivniji politički aktivizam i jedinstvo mogu biti poništeni stvaranjem anti-hispaničkog raspoloženja u američkoj javnosti, piše Christian Science Monitor.

New York Times piše o zanimljivom zaokretu u promišljanju najpopularnije Internet tražilice Google. Naime, kompanija koja se ponosila svojim nekonformizmom odlučila je poduzeti korake za zaštitu svojih interesa putem – političkog lobiranja. Google je započeo u studentskoj sobi na Sveučilištu Stanford prije manje od deset godina da bi se razvio u poslovni imperij vrijedan milijarde dolara. U kolovozu 2004. godine kompanija je izašla na Wall Street ponudivši svoje dionice ulagačima, a sada se okrenula ka Washingtonu.

Naime, dok zakonodavci pozornije motre poslovanje Googlea u Kini i drugim zemljama, a surferi Internetom izražavaju bojazan za privatnost Google se prilagođava novim okonostima angažiranjem lobističkih tvrtki i konzultatnata bliskih republikanskim čelnicima poput predsjedatelja Zastupničkog doma Dennisa Hasterta. Za neke promatrače radi se o neminovnosti te je, kako kažu, samo bilo pitanje vremena kad će se Google okrenuti političkom lobiranju. Drugi izražavaju žaljenje govoreći kako su mladići koji su osnovali Google sazrijeli, izgubili mladost i nevisnost te sada počinju igrati igru po pravilima odraslih.

XS
SM
MD
LG