Linkovi

Summit u Cancunu u sjeni ilegalne imigracije


Predsjednik George Bush stigao je u Meksiko gdje će se sutra susresti s meksičkim predsjednikom i kanadskim premijerom, na godišnjem summitu sjevernoameričkih čelnika.

Svaki od sudionika susrest će se pojedinačno s kolegom iz druge zemlje, dok će u petak biti održana zajednička tiskovna konferencija. Uz predsjednika Georgea Busha i meksičkog predsjednika Vincenta Foxa, na summitu prvi put sudjeluje kanadski premijer Stephen Harper, koji je nedavno izabran na ovu dužnost.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da će državnici iz tri zemlje najviše razgovarati o Sporazumu za kontinentalno partnerstvo na području sigurnosti i prosperiteta. Temelji ovom ugovoru postavljeni su prošle godine, na summitu u Teksasu. "Na ovaj način će se osigurati da Sjeverna Amerika bude bolje integrirana te da ostane kompetitivna na globalnoj ekonomskoj sceni" - rekao je Scott McClellan.

Predsjednik Bush očekuje da će se razgovori koncentrirati na konkretne načine da se partnerstvo Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade poboljša – izjavio je glasnogovornik Bijele kuće.

Američki predsjednik i kanadski premijer razgovarat će vjerojatno najviše o problemu carina na drvnu građu – što opterećuje trgovinske odnose dviju zemalja. Problemi imigracije dominirat će razgovorima predsjednika Busha i meksičkog čelnika Vincente Foxa. Odbor američkog Senata za pravosuđe usvojio je dvostranački zakonski prijedlog o osnivanju programa za 'gostujuće radnike', koji bi privremeno boravili u Americi, obavljajući većinom sezonske poslove. U Washingtonu se nadaju da bi ovakav program mogao biti put k legalizaciji više od deset milijuna ilegalnih useljenika, mahom građana Meksika i država Srednje Amerike.

Predsjednik Bush podržava program za gostujuće radnike, no programu se protive mnogi republikanci, koji tvrde da je riječ o svojevrsnoj amnestiji za ljude koji su ilegalnim ulaskom u Sjedinjene Države prekršili američke zakone. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan tvrdi da nije riječ o amnestiji, već o pokušaju da se uspostavi objektivan, racionalan i sređen imigracijski sustav. Pogranična služba, rekao je McClellan, neće više biti pod tako velikim pritiskom: "Policija i pogranična služba će se u budućnosti moći baviti stvarnom kontrolom granice – sprečavanjem da u Ameriku uđu kriminalci, krijumčari droge i teroristi."

U američkim gradovima održano je više prosvjeda zbog najavljenog pooštravanja imigracijskih propisa, na kojima su većinom sudjelovali građani latino-američkog podrijetla. Američki sindikati pak protive se programu za 'gostujuće radnike' iz inozemstva, jer će to – kako tvrde – dovesti do pada plaća i pogoršanja uvjeta rada.

Da bi predloženi pooštreni imigracijski propisi postali zakon, prvo ih mora usvojiti Senat, nakon toga se senatska verzija zakona usuglašava s mnogo strožijom verzijom koju je odobrio Zastupnički dom Kongresa. Na taj način usuglašeni zakonski prijedlog odlazi na potpis predsjedniku države.

XS
SM
MD
LG