Linkovi

NYT: Produbljuje se protivljenje ratu u Iraku


Nakon razgovora s brojnim Amerikancima, izabranim dužnosnicima i kandidatima za Kongres New York Times zaključuje da se diljem zemlje produbljava i učvršćuje protivljenje ratu protiv Iraka. Niz nedavnih istraživanja javnosti pokazalo je da su podrška ratu i očekivanja oko njegovog ishoda na najnižoj razini od početka invazije 2003. godine.

«Za predsjednika Busha danas, kao što je desetljećima ranije bilo za predsjednike Lyndona Johnsona i Richarda Nixona, nameće se pitanje: koliko dugo može voditi nepopularan rat bez posljedica po njegov predsjednički mandat i gubitka povjerenja u njegove procjene i vjerodostojnost», piše New York Times. Jedan povjesničar se pita: «Jednom kad javnost izgubi povjerenje u predsjednikovo čelništvo u doba rata, jednom kad mu više ne vjeruju, jednom kad je njegov kredibilitet ozbiljno potkopan, kako se on može vratiti na stare pozicije?»

A ako zastupnici u parlametnu američke savezne države Georgije usvoje novi zakonski prijedlog učenici u toj državi uskoro će učiti Bibliju kao udžbenik, javlja Christian Science Monitor. Biblija ili neki njeni dijelovi već su dio nastavnog plana u mnogim američkim školama no ukoliko zakonodavci daju zeleno svijetlo Georgija će postati prva savezna država u kojoj će se od tamošnjeg ministarstva obrazovanja zakonom zatražiti da priredi nastavni plan u kojem će se podučavati povijest i literaturu Biblije. Škole bi koristile cjelokupnu Bibliju kao udžbenik, piše bostonski dnevnik.

Krajem 1700-tih godina Kongres je vjerovao da bi se Biblija trebala koristiti kao udžbenik u školama te je dao tiskati 40 tisuća kopija. Međutim, u današnjoj Georgiji, kažu kritičari, vlasti žele uvesti Bibliju u nastavni plan više kao moralni zakon negio kako sresdstvo za bolje razumijevanje biblijskih aluzija u literaturi. Predlagatelji zakona tvrde da oni žele olakšati studentima da bolje razumiju načela zapadne kulture, od Michelangela do Hemingwaya.

XS
SM
MD
LG