Linkovi

Ironweed - 'filmski klub za radoznale'


“Filmovi za radoznale,” motto je filmskog kluba Ironweed koji nudi DVD selekcije pretplatnicima u Sjedinjenim Drzavama i u Kanadi. Koncept kluba nije nov u Americi, ali ovaj ne nudi holivudske hitove vec filmove koji Amerikance poticu da saznaju vise o vaznim drustvenim temama i pitanjima, uglavnom u drugim dijelovima svijeta.

"Zelim da nasi filmovi ljude iznenade, da ih tjeraju na razmisljanje" - kaže predsjednik kluba Ironweed Adam Werbach trazi “drustveno relevantne” filmove koji americke gledatelje informiraju o nekim naoko ‘dalekim pitanjima’. "To su filmovi s temama i dogadjajima iz svakodnevnog zivota u mjestima na drugoj strani svijeta za koje ljudi nisu culi ili ih nisu vidjeli. Tim filmovima pruzamo im priliku da vide ostatak svijeta" - kaže Adam Werbach.

Uzmimo za primjer film “Seoul Train,” film mjeseca, u veljaci.....Seoul, naravno, ime je glavnog grada Juzne Koreje. Rijec “train,” vlak, u naslovu filma, odnosi se na svojevrsnu mrezu puteva u Sjedinjenim Drzavama, u 19. stoljecu, mrezu tajnih puteva kojima se robove prebacivalo s Juga u slobodu Sjevera. Ali, dokumentarac “Seoul Train,” govori o tajnim putevima kojima oni iz Sjeverne Koreje bjeze na jug.

Kad jednom shvatite realnost onoga sto nam te izbjeglice govore – dva milijuna, tri milijuna mrtvih u Sjevernoj Koreji, kad to prodre do vase svijesti, onda zelite nesto i poduzeti.

Uvod u film “Seoul Train” daje americki senator Sam Brownback, veliki pobornik za ljudska prava diljem svijeta. "Vrlo smo zabrinuti zbog nuklearnog oruzja u Sjevernoj Koreji i sto to znaci za ostatak svijeta. Ali, narod Sjeverne Koreje nas treba, da se zalazemo za njih i za njihova ljudska prava" - kaže na početku filma senator Brownback.

On zeli da publika ne samo suosjeca sa sjevernokorejskim izbjeglicama nego da bude i inspirirana na poduzimanje nekih koraka. "Aktivirajte se, molim vas.....Zagovarajte slobodu onih koji je nemaju, koji su i danas u okovima. Pogledajte ovaj film, ali onda se i angazirajte" - dio je poruke republikanskog senatora.

Filmski klub Ironweed poceo je u prosincu filmom “Wetback: An Undocumented Documentary,” Ilegalac u SAD-u: Nedokumentirani dokumentarac. Govori o dvojici prijatelja iz Nikaragve koji kuju planove kako emigrirati u Sjedinjene Drzave. “Film mjeseca” u sijecnju bio je “Power Trip,” takodjer dokumentarni film o nastojanjima jedne americke kompanije za proizvodnju struje da preuzme sustav opskrbe u Gruziji.

Radnja filma ovog mjeseca – “Salt of the Earth", Sol zemlje – odvija se puno blize, u Sjedinjenim Drzavama, jos 1954. godine, ali, kaze Werbach, film nije bio javno prikazan onda kad je snimljen, stoga ga je klub i odabrao za svoj “film mjeseca”...

"Njegovo prikazivanje zabranio je, pedesetih godina, Odbor Zastupnickog doma za protu-americke aktivnosti, iz straha od komunizma. Izvanredan film koji govori o radnickoj pobuni, o strajku radnika u jednom rudniku soli, u saveznoj drzavi New Mexico" - objašnjava Adam Werbach.

Predsjednik filmskog kluba Ironweed kaze da ne prijeti nestasica ni starih ni novih filmova za opstanak njegovog kluba. Zahvaljujuci digitalnoj tehnologiji, lakse ih je i jeftinije danas raditi, a to znaci – vise ce takvih prica doprijeti do gledatelja.

"Ime kluba – Ironweed – inace naziv za biljku iz roda Ambrosia, vrsta korova, potjece od jedne izreke Ralpha Walda Emersona, “korov je cvijet cije vrline nisu jos priznate.” Smatramo da postoji toliko fantasticnih filmova, hrabrih i neustrasivih autora, koji jos nisu dobili priznanja koja zasluzuju" - kaže Adam Werbach.

Filmski klub Ironweed za sada ima tek nekoliko tisuca pretplatnika u Sjedinjenim Drzavama i Kanadi. Werbach kaze da je iznenadjen interesom koji pokazuje publika u Aziji i izrazava nadu da ce klub uskoro postati medjunarodni. U medjuvremenu, svatko moze posjetiti njihov web site – ironweedfilms.com.

XS
SM
MD
LG