Linkovi

Strogi nadzor američke peradarske industrije


Administracija predsjednika Georgea Busha upozorava američku javnost da bi u ovoj godini i u Sjedinjenim Državama mogao biti zabilježen prvi slučaj ptičje gripe. Vladini stručnjaci za zdravstvo i veterinu poduzimaju sve veće napore u testiranju i istraživanju ptica selica kako bi na vrijeme otkrili moguće prenositelje smrtonosnog soja H5N1 ptičje gripe.

Otkako se smrtonosna ptičja gripa prije devet godina pojavila u Hong Kongu, američki su znanstvenici testirali oko 16 tisuća raznih ptica selica. Trenutno, veliki se napori ulažu u istraživanje jer se pretpostavlja da će smrtonosni virus stići u Sjedinjene Države putem ptica selica.

Bivša ministrica za zaštitu nacionalnih parkova i prirodnih resursa, Gale Norton kaže da je samo pitanje vremena kada će se u Americi pojaviti ptičja gripa: "Svakim danom sve je veća mogućnost da ćemo unutar Sjedinjenih Država otkriti postojanje virusa ptičje gripe."

Planom za rano upozorenje na prisutnost ptičje gripe - za čiji razvoj su se složili Gale Norton i čelnici minstarstava poljoprivrede i zdravstva – prikupilo bi se uzorke od 75 do 100 tisuća živih i uginulih divljih ptica. Tu je također i plan da se pokupi oko 50 tisuća uzoraka vode ili fekalija iz područja vodenih staništa velikog rizika.

Gale Norton napominje kako će naglasak biti na praćenje ptica koje dolaze s područja Aljaske ili preko Tihog oceana: "Ukoliko ptice selice nose u sebi smrtonosni virus i dolaze na područje Sjedinjenih Država, to će najvjerojatnije biti ili preko Aljaske ili sa nekog pacifičkog otoka."

No osim ovih područja, američki će dužnosnici također pratiti kretanje ptica preko središnjeg dijela zemlje, zatim južnog predjela koji prolazi kroz saveznu državu Mississippi, te preko sjevernog dijela, od strane Atlantskog oceana i Kanade. Ministar poljoprivrede Mike Johanns kaže kako je peradarstvena industrija u Sjedinjenim Državama dobro zaštićena od ptičje gripe jer se sva perad nalazi u zatvorenom prostoru. Međutim, ako dođe do zaraze, vlada će brzo djelovati kako bi se spriječilo daljnje širenje tako što će izolirati i uništiti svu zaraženu perad.

"Jedno od mogućih rješenja je i moguća upotreba cjepiva, kojim bi se izgradio zaštićeni krug oko zaraženog područja, no naša je želja da se postupi agresivnije kako bi se spriječilo bilo kakvo daljnje širenje ovog smrtonosnog virusa tako što bi se sva zaražena perad istrijebila, područje dezinficiralo i sve bi doslovce na istom mjestu bilo gotovo" - kaže Mike Johanns.

Ministarstvo poljoprivrede nadgleda peradarsku industriju koja godišnje vrijedi oko 29 milijardi dolara. Pojava smrtonosnog virusa ptičje gripe nanijela bi ogromnu štetu ovoj profitabilnoj industriji, no ministar Johanns naglašava kako se ne treba previše bojati jer je pravilno pripremljena perad sigurna za jelo stoga što kuhanje ili pečenje uništava virus.

XS
SM
MD
LG