Linkovi

General Motors nudi otpremnine svojim radnicima


New York Times na naslovnici izvještava o važnom dogovoru između General Motorsa i sindikata radnika zaposlenih u automobilskoj industriji. Pod velikim gubicima koji su se prošle godine popeli na deset milijardi i 600 milijuna dolara General Motors je objavio da će ponuditi otpremninu i isplatiti novac za prijevremeni odlazak u mirovinu za svakoga od 113 tisuća radnika učlanjenih u sindikat. Visina otpremnine kreće se od 35 do 140 tisuća dolara. Istodobno, kompanija Delphi koja je najveći proizvođač automobilskih dijelova u Sjedinjenim Državama ponudila je otpremninu u visini od 35 tisuća dolara za 13 tisuća radnika, članova sindikata. Prosječni radnik učlanjen u sindikat košta General Motors i Delphi 67 dolara na sat uključujući satnicu od 27 dolara na sat plus izdvajanja za mirovinu i zdravstveno osiguranje.

Stručnjaci navode da će plan koštati General Motors i do dvije milijarde dolara, u ovisnosti od toga koliko se radnika odluči na ovu opciju. Kako piše New York Times, unatoč ambicioznim planovima General Motors još uvijek treba učiniti puno kako bi se transformirao u manjeg i konkurentnijeg proizvođača automobila. Krajem prošle godine ta je kompanija objavila da namjerava zatvoriti 30 tisuća radnih mjesta te srezati proizvodnju u 12 tvornica. Jedan analitičar kaže da General Motors konačno uviđa da je njegova dominantna pozicija u američkoj industriji gotova. Ukoliko ovaj div američke automobilske industrije ne postane kompetetivniji riskira daljnji gubitak tržišnog udjela od snažnih rivala poput Toyote koja bi tijekom ove godine mogla potisnuti General Motors s pozicije najvećeg proizvođača automobila na svijetu.

I dok General Motorsu ne cvjetaju ruže drugo lice automobilske industrije dobro napreduje u Sjedinjenim Državama. To su – kako piše Christian Science Monitor – strane kompanije koje otvaraju pogone u Americi, a s njima i nova radna mjesta. Korejska KIA je tako objavila da će izgraditi tvornicu u Georgiji u kojoj će tri tisuće radnika proizvoditi 300 tisuća automobila godišnje. Druga korejska tvrtka, Hyundai, nedavno je otvorila novu tvornicu u saveznoj državi Alabami.

XS
SM
MD
LG