Linkovi

Raste zaduženost američke vlade


Washington Post izvještava da je američki Kongres jučer ponovno povećao svotu do koje se savezna vlada može zadužiti. Najprije su zakonodavci povećali vladin limit zaduženja za 781 milijardu dolara, a potom su odmah dizanjem ruku podržali proračunske zakone koji znače potrošnju više od stotinu milijardi dolara.

Tim novcem finacirat će se američke vojne operacije u Iraku i Afganistanu, pomoć za žrtve uragana Katrina, obrazovanje, zdravstvena skrb, promet i program grijanja za siromašne. Načinom na koji su glasovali – piše Washington Post – zakonodavci su pokazali sve veći raspon između njihovih političkih obećanja da će smanjiti potrošnju i nužnosti odgovora na izvanredne potrebe i zaštitu poopularnih programa. Washington Post dodaje da u situaciji kad nema usporavanja troškova, a vlada i Kongres ne žele povisiti poreze, državni dug raste nezabilježenom brzinom.

Savezna vlada je prošlog mjeseca morala posuditi novac iz mirovinskog fonda upolenika kako bi financirala vlastite operacije. Nakon više tjedana apela ministra financija Johna Snowa, Senat je podigao limit do kojeg se vlada može zadužiti. To je četvrti put u proteklih pet godina da se podiže ograničenje vladinog duga. Od kada je predsjednik Bush došao na dužnost taj limit se povećao za tri bilijuna dolara, navodi Washington Post.

New York Times, pak, piše da neki republikanci sada vjeruju da je naglasak Georgea Busha na promoviranju demokracije diljem svijeta doveo u pitanje zaštitu drugih američkih interesa. Realisti u Republikansko stranci se pitaju – funkcionira li takav pristup. Kritičari među kojima su senatori Chuck Hagel i Richard Lugar, kongresmen Henry Hyde, te bivši dužnosnici u ranijim republikanskim vladama poput Henrya Kissingera i Brenta Scowcrofta, izražavaju zabrinutost zbog sve većeg troška vojnih operacija i financiranja za izradnju državnih institucija u Iraku i Afganistanu.

Neki su također zabrinuti pobjedom Hamasa na palestinskim izborima te dobrim rezultatima islamista na izborima u Iraku, Egiptu i Libanonu. Kritičari također tvrde, nastavlja New York Times, da zategnuti odnosi s Egiptom, Pakistanom, Saudijskom Arabijom, Rusijom i Kinom otežavaju napore da se te zemlje više uključe u rat protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG