Linkovi

WP: Većina Amerikanaca vjeruje da će u Iraku izbiti građanski rat


«Washington Post» donosi rezultate nove ankete prema kojoj većina Amerikanaca vjeruje da će sukobi između muslimana sunita i šiita u Iraku dovesti do izbijanja građanskog rata. Takvo vjerovanje izrazilo je 80 posto anketiranih. Zbog nastavka nasilja u Iraku, 52 posto sudionika ankete što ju je «Washington Post» proveo zajedno s televizijskom mrežom ABC vjeruje da bi Sjedinjene Države trebale početi s povlačenjem svojih snaga.

Dvije trećine anketiranih dvoji da predsjednik Bush ima jasan plan za nošenje sa situacijom u Iraku, ali ništa bolje nisu prošlo demokrati: 70 posto sumnja da demokrati u Kongresu imaju plan za Irak. Anketa je ukazala da se predsjednikova popularnost nije značajnije smanjila u posljednje vrijeme, ali unatoč tome je pokazala da je više od pola zemlje kritično prema načinu na koji George Bush obavlja svoj posao.

Tek 41 posto građana je zadovoljno njegovom politikom. Predsjednik Bush je dobio prolaznu ocjenu jedino po pitanju terorizma. Niša bolje nije prošao ni Kongres u kojem republikanci imaju većinu. 36 posto anektiranih odobrava način na koji zakonodavci obavljaju svoj posao, a to je najniža podrška za zakonodavnu vlast od listopada 1997. godine, piše Washington Post.

Christian Science Monitor ističe pak da je Bugarska za zapadnjake postala nova Toscana ili Provence. S jedne strane je blizu Crno more, a s druge najjeftinija skijališta u Europi. Kako navode novinari tog bostonskog dnevnika stranci hrle u Bugarsku kako bi kupili jeftine kuće prije nego ta zemlja postane članica Europske Unije što će, kako se vjeruje, dovesti do rasta cijena nekretnina. Stare seoske kuće mogu se kupiti za svega pet tisuća dolara.

Novinarka Amelia Thomas piše kako su ona i njen suprug krenuli put Bugarske s budžetom od 20 tisuća dolara i pronašli kuću koju su odlučili kupiti. Kuća je bila u ruševnom stanju, bez prozora, sanitarnog čvora ni struje. Pa ipak, piše ona, na svega 30-tak kilometara od skijališta i četiri sata od Sofije, Istanbula i Soluna pronašli smo naš mali raj. Sada se treba nositi sa sljedećom fazom: rješavanjem dokumentacije, porezima i lokalnim graditeljima kako bi njihova investicija zablistala u punom svijetlu.

XS
SM
MD
LG