Linkovi

SAD i Pakistan potvrdili svoje partnerstvo i kontinuiranu suradnju u ratu protiv terorizma


Predsjednik Bush je izjavio da su Sjedinjene Države i Pakistan potvrdile svoje široko partnerstvo i kontinuiranu suradnju u ratu protiv terorizma. Do ove izjave došlo je danas u Islamabadu nakon razgovora američkog predsjednika sa svojim domaćinom Pervezom Musharrafom. George Bush je rekao kako su on i pakistanski čelnik razgovarali o načinima kako poraziti terorističku mrežu al-Qaidu. Rekao je da vjeruje kako je predsjednik Musharraf i dalje predan tome da se teroriste izvede pred lice pravde i da je najbolji način za poražavanja al-Qaide razmjena – citiramo – "kvalitetnih obavještajnih informacija". Razgovori dvojice čelnika bili su usredotočeni na široki spektar pitanja, uključujući i demokratske reforme u Pakistana. Predsjednik Bush je rekao da je demokracija budućnost Pakistana. Gospodin Musharraf je branio nastojanja svoje vlade na provođenju demokratskih reformi, rekavši kako sad žene i manjine imaju veća prava. Pakistanski čelnik također je branio svoju ulogu dvostrukog - političkog i vojnog –čelnika, rekavši da mu pakistanski Ustav dopušta tu mogućnost.

Predsjednik Bush je izjavio da su indijski i pakistanski čelnici, koje je susreo ovaj tjedan, predani rješenju desetljećima dugog spora oko Kašmira. Na tiskovnoj konferenciji u Islamabadu predsjednik je rekao da rješenje traži predanost na razini čelništva obiju zemalja i da će Sjedinjene Države poticati njihovo približavanje. Govoreći o tekućem mirovnom procesu i mjerama na izgradnji povjerenja koje su poduzele ove dvije zemlje s nuklearnim kapacitetima, američki je predsjednik rekao da se atmosfera "u svakom slučaju mijenja". Rekao je da su pakistanski predsjednik Pervez Musharraf i indijski premijer Manmohan Singh "pokazali da su hrabri čelnici s vizijom".

Tijekom svog boravka u Pakistanu predsjednik Bush je pokušao naučiti kriket i po čemu se ova igra razlikuje od baseballa. Predsjednik ej pokušao nekoliko udaraca kriketa na malom igralištu postavljenom unutar kompleksa američkog veleposlanstva u Islamabadu. Bodrili su ga studenti jednog muškog koledža, a lekciju iz ovog sporta dobio je prve osobe Pakistanskog odbora za kriket. On je također američkom predsjedniku – inače, nekoć vlasniku baseball kluba – objasnio kako je kriket bio popularan sport u starom britanskom carstvu i kako se razlikuje od baseballa.

XS
SM
MD
LG