Linkovi

Predsjednik Bush okončao posjet Indiji


Predsjednik Bush je stigao u Islamabad, nakon trodnevnog posjeta Indiji gdje se na kraju pohvalno izrazio o američko-indijskim odnosima. U Pakistanu će američki predsjednik voditi razgovore o vitalnoj suradnji u ratu protiv terorizma i nastojanjima da se poboljša ekonomski i politički razvoj čime bi se smanjila podrška radikalnom islamu u toj zemlji. Iz New Delhija je George Bush otputovao nakon finaliziranja povijesnog nuklearnog sporazuma s Indijom.

Naslovi u današnjim izdanjima indijskih novina kažu sve. "Ušli smo u povijest!" – kaže se u jednom od njih. "Postignut je sporazum. Veliki sporazum" – kaže drugi. Ovi naslovi dolaze kao reakcija na dramatičnu objavu da su Sjedinjene Države i Indija finalizirale sporazum o suradnji na polju nuklearne energije nakon mjeseci maratonskih pregovora. Po tom sporazumu, koji još mora odobriti i skeptični američki Kongres, Sjedinjene Države će osigurati Indiji nuklearnu tehnologiju i gorivo potrebno da utaži žeđ za energijom stvorenu rapidnim rastom gospodarstva jedne milijarde ljudi. Zauzvrat Indija – koja nije potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja – će svoj civilni nuklearni program staviti na uvid međunarodnim nadglednim tijelima.

Tijekom svog zaustavljanja u Hyderbadu predsjednik Bush je danas pohvalio postizanje ovog sporazuma. "Mogu reći Amerikancima da je riječ o vrlo važnom ugovoru koji se bavi pitanjem proliferacije. Za Indiju on je dobar zato jer će omogućiti da se ispune potrebe na polju elektroopskrbe".

U biti taj je sporazum ključna točka u američko-indijskim odnosima i znak da su obje demokratske zemlje spremne ići naprijed i ostaviti iza sebe napetosti iz doba hladnog rata. Američki predsjednik je rekao skupini mladih poduzetnika na Indijskoj školi poslovanja da je to poboljšanje u odnosima stvorilo nove poslovne mogućnosti za obje zemlje. "Veseli me naše strateško partnerstvo. Isto me tako veseli budućnost Indije".

Američki predsjednik iz New Delhija se obratio Indijcima putem televizije u govoru koji je održao u povijesnoj tvrđavi Purana Qila u glavnome indijskom gradu. U tom govoru George Bush je rekao da je suparništvo hladnog rata desetljećima razdvajalo ove dvije demokratske zemlje. Ali sada, dodao je američki predsjednik, te dvije zemlje mogu transformirati svijet.

XS
SM
MD
LG