Linkovi

Film tjedna: Pink Panther


Steve Martin daje sve od sebe kako bi njegov novi film bio izvor smijeha jednako kao što je to bila serija komedija, koja ga je inspirirala, počevši prije više od 40 godina. Alan Silverman je pogledao "Pink Panthera".

Godine 1963, britanski glumac Peter Sellers stvorio je lik koji je postao njegova najslavnija uloga: nespretni i nesposobni francuski žandar, koji potpuno nesposobno vodi istragu o krađi prekrasnog ružičastog dijamanta, nazvanog 'Pink Panther'. Četiri desetljeća nakon Sellersovog nesposobnjakovića, dijamant je opet ukraden, a samo jedan istražitelj dorastao je zadatku:

Ovaj put, Steve Martin je Clouseau. Poznati američki glumac priznaje da je njegova verzija inspirirana originalom Petera Sellersa, ali dodaje da je to više intelektualni stav o stvaranju filma, nego svjesni pokušaj. Kad se uroni u sam proces, kaže, više nitko ne uspijeva misliti na bogove komedije. "U filmovima braće Marx, vi bi vidjeli da su oni potpuno luckasti, ali drugi likovi u filmovima to nisu zamjećivali; njima je to izgledalo kao normalno ponašanje. Nešto takvo se zbiva i u Pink Pantheru. Ponašanje glavnog lika je potpuno ćaknuto, ali svi ostali likovi se ponašaju kao da je to najnormalnija stvar na svijetu" - kaže Steve Martin.

Martinovov upadljivo krivi francuski naglasak također je odavanje priznanja Sellersovom originalu. Njegov kolega Jean Reno - koji samo treba poslušati samog sebe da bi čuo pravi francuski naglasak - kaže da se i željelo postići efekt parodije: "Clouseau mora govoriti tim potpuno luckastim naglaskom, jer je to dio njegovog lika, dio Inspektora Clouseaua. Kada bi govorio pravim francuskim naglaskom, kao ja, onda to ne bi bilo smiješno. Moralo je izgledati karikaturno da bi učinilo francuski naglasak smiješnim."

Popularna pjevačica Beyonce Knowles u filmu glumi - popularnu pjevačicu. Ova dobitnica Grammyja svoj je filmski debi ostvarila u filmu "Austin Powers", ali komediju nije smatrala lakim zadatkom. "Stvarno sam imala veliku, veliku sreću jer nikad nisam mislila da mi je mjesto u komediji. Ali, Steve je iznimno profesionalan da nas sve ponese. On se u sekundi prebaci u taj nevjerojatni francuski naglasak i onda jednostavno nitko više ne može odoljeti a da se ne smije" - kaže Beyonce.

Smijehu nije mogla odoljeti niti engleska glumica Emily Mortimer, poznata po svojim vrlo ozbiljnim ulogama. No, i ona kaže da se jednostavno prepustila potpunoj atmosferi ćaknutosti u filmu. Steve Martin, koji je i jedan od autora scenarija, kaže da su pretpremijerne projekcije pokazale da publika očekuje od "Pink Panthera" gegove i komične trenutke 'stare škole' humora.

U glumačkoj postavi je i oskarovac Kevin Kline kao Clouseauov šef, Inspektor Dreyfus - koga je u originalu igrao Herbert Lom. Nakratko se po javljuju i Clive Owen, te Jason Statham. Redatelj filma je Shawn Levy, koji je sa Steveom Martinom nedavno napravio jednu drugu uspješnu komediju, "Cheaper by the dozen". Sličnosti s originalom zadržane su i u glazbi; skladao ju je za onaj davni prvi iz serije "Pink Panthera" danas već pokojni Henry Mancini

XS
SM
MD
LG