Linkovi

Jedinstvena baza podataka pomaže znanstvenicima u istraživanju AIDS-a i virusa HIV


Europski znanstvenici su razotkrili trodimenzionalnu strukturu virusa HIV. To će otkriće - očekuje se - pomoći znanstvenicima da ustanove kako taj virus raste. Pomoć znanstvenicima koji istražuju razne aspekte virusa HIV i bolesti AIDS, koju on uzrokuje, pruža se u vidu središnje kompjuterske baze podataka, smještene u američkom Nacionalnom laboratoriju Los Alamos, u saveznoj državi New Mexico.

Baza podataka u Los Alamosu sadrži informacije o AIDS-u od znanstvenika iz čitavog svijeta. Bette Korber, koja održava tu bazu podataka, kaže da svaka osoba koja je zaražena virusom HIV - uzročnikom AIDS-a - ima u manjoj mjeri izmijenjeni oblik virusa: "Virus se ustvari razvija unutar svakog pojedinca koga zarazi, te se, prema tome, s vremenom vrlo brzo mijenja. Dijelom se to događa jer se virus spašava od reakcije imunološkog sustava zaraženog pojedinca."

Baza podataka sadrži 130 tisuća sekvenci virusa HIV, njegovog genetskog zapisa. To je tek manji dio sekvenci, jer se procjenjuje da 40 milijuna ljudi u svijetu nosi taj virus. Gospođa Korber kaže da baza podataka pomaže znanstvenicima da razumiju raznolikost tog virusa: "Uspjeli smo proučiti porijeklo virusa HIV, otkriti odakle je došao. Taj je virus srodan mnogim različitim vrstama virusa koje nose afrički primati."

Kako kaže gospođa Korber, premda je virus HIV otkriven 1981. godine, genetska istraživanja ukazuju da je virus zarazio ljude već ranije: "Prešao je najvjerojatnije s čimpanzi na ljude na području današnje Demokratske Republike Kongo i počeo se širiti kroz ljudsku populaciju oko 1930. godine. Može biti da je prešao sa čimpanzi na ljude više puta, ali taj je period onaj koji je izazvao trenutnu epidemiju."

Diljem svijeta nalaze se različiti tipovi tog virusa, a baza podataka u Los Alamosu prati točno njihove lokacije. "Sekvence iz virusa koji su nađeni u Sjedinjenim Državama potpuno su drugačije od sekvenci virusa koje su dobijene iz Kine, ili iz Afrike ili Indije," kaže gospođa Korber.

Upravo zato će, kako izgleda, i cjepiva trebati biti individualno prilagođena različitim zemljama. No, kako ističe Bette Korber, od prvog učinkovitog cjepiva za bilo koju zemlju dijele nas još godine.

XS
SM
MD
LG