Linkovi

Štrajk glađu u Guantanamu jenjava


Prema podacima američke vojske, u zatvoru u bazi Guantanamo glađu štrajkaju četiri zatočenika, od 84 koliko ih je počelo štrajk krajem prošle godine. Trojicu štrajkača zatvorske vlasti hrane umjetnim putem, kako bi ih održali na životu. Njihovi odvjetnici tvrde da je takav način hranjenja oblik torture. Novinar Glasa Amerike Al Pessin nedavno je posjetio Guantanamo te je u bolnici ovog vojnog zatvora razgovarao s liječnicima koji se brinu za štrajkače glađu.

Glasnogovornik vojnog zatvora u Guantanamu tvrdi da su zatočenici krajem prošle godine naizmjenično gladovali, samo kako bi produžili štrajk, a broj sudionika održavali na visokoj razini. Prema liječniku mornaričke bolnice u ovoj bazi – koji nije želio da se objavljuje njegovo ime – danas štrajka tek manji broj zatočenika: "Štrajk glađu počeo je oko 8. kolovoza 2005. Oni koji i danas štrajkaju smatraju se pripadnicima posebno okorjele skupine zatočenika."

U posljednjih nekoliko dana, broj štrajkača dodatno je opao, od 15 na 4. Prema dužnosnicima u ovoj vojnoj bazi, kada dođe do narušavanja zdravlja zatočenika koji štrajka glađu, zatočenik se počinje hraniti umjetnim putem, protiv njegove volje. Hrana mu se u organizam dovodi cjevčicom, koja do želuca prolazi kroz nos – objašnjava direktor bolnice. "Bilo je izvjesnog otpora, na početku. No, sada je naš postupak postao nešto blaži tako da zatočenici na njega odgovaraju mnogo pozitivnije. Zdravlje im se poboljšalo, kao i tjelesna težina. Štrajkači po svojim tjelesnim karakteristikama postaju sve sličniji općoj populaciji ovog zatvora" - tvrdi ovaj liječnik.

Blaži postupak pri umjetnom hranjenju sastoji se – kažu liječnici – u uporabi tanje i fleksibilnije cjevčice pomoću koje se zatočenicima ubrizgava hrana u organizam.

Međutim, odvjetnik Rick Murphy – koji zastupa jednog Jemenca koji je štrajkao glađu – tvrdi da je njegov klijent prestao s štrajkom jedino zbog toga što su stražari koristili iznimnu silu: "Rekao nam je da je pristao na hranjenje putem te cjevčice zbog toga što su zaprijetili da će ga fizički onemogućiti u opiranju, da će mu gurnuti cijev kroz grlo te ga tako hraniti. Nakon što su to tri, četiri puta učinili, jako ga je bolilo te se prestao opirati. No, moj klijent i dalje odbija surađivati."

Odvjetnik David Remes, koji zastupa jednog drugog zatočenika, o načinu umjetnog hranjenja u Guantanamu kaže: "Hranjenje putem cjevčice je oblik mučenja. Čovjek uopće ne može shvatiti koliko je tretman ovdje okrutan. Kada predstavnici vojske tvrde drugačije – ja vam kažem da lažu."

Odvjetnici zatočenika također tvrde da ovakav način umjetnog hranjenja predstavlja kršenje etičkih načela liječničke profesije. General bojnik Jay Hood, zapovjednik baze Guantanamo, u okviru koje je i vojni zatvor, shvaća da zatočenici žele znati kakva će biti njihova sudbina, nakon godina provedenih u ovom objektu.

No, štrajkom glađu neće mnogo postići – kaže ovaj američki časnik. "Nećemo pregovarati s nikim. Zatočenici žive u vrlo humanom, sigurnom okružju. Pitanja o njihovoj budućnosti predmet su administrativnog procesa koji je u tijeku" - rekao je general Jay Hood.

Administrativni postupak svake godine razmotri slučaj svakog od zatočenika. U ovom trenutku, u Guantanamu ih je 496, iz 44 zemlje. Riječ je ponajviše o ljudima koji su ili zarobljeni u Afganistanu, pod sumnjom da su se u jesen 2001. borili na strani al-Qaide ili talibana, a protiv američkih invazionih snaga. Cilj istrage je utvrditi jesu li izravno bili povezani s teroristima te jesu li sudjelovali u terorističkim akcijama. Dosjei svakog od zatočenika strogo su povjerljivi i većina dokaznog materijala nije dostupna čak niti odvjetnicima zatočenika.

Nakon prošlogodišnje analize dosjea svakog od zatvorenih, na slobodu je pušteno 127 zatočenika. Branitelji preostalih zatočenika nastoje se izboriti da pojedine slučajeve počnu razmatrati sudovi na teritoriju Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG