Linkovi

CSM: SAD stvaraju ogromni kompjuterski sustav za 'pročešljavanje' podataka na internetu


Bostonski "Christian Science Monitor" piše da američka vlada radi na razvoju ogromnog kompjuterskog sustava koji može prikupljati masovne količine podataka i međusobno ih povezivati u potrazi za obrascima terorističkih komunikacija i aktivnosti. Taj sustav – dijelom već operativan, dok je dio još uvijek u razvojnoj fazi – može tragati za korelacijama između, recimo, blogova i elektroničke pošte, s jedne strane, i datoteka raznih vladinih agencija i obavještajnih službi, s druge.

Nazvan kraticom ADVISE – prema Analysis, Dissemination, Visualisation, Insight i Semantic Enhancement – taj sustav će – kako piše Monitor – vršiti masovna pročešljavanja internetskih komunikacija i svoje unakrsno povezane podatke pohranjivati kao 'entitete'. Tih entiteta, kako procjenjuju stručnjaci, bit će u redu vrijednosti od trilijuna. Ako se svaki 'entitet' fizički predstavi najmanjim novčićem, hrpa tih novčića napravila bi kocku visine skoro jednog kilometra, odnosno dvostruko višu od Empire State Buildinga, piše bostonski list.

"New York Times" piše da američke vojne vlasti u pritvornom centru u zaljevu Guantanamo, na Kubi, poduzimaju vrlo drastične mjere da prisilno hrane zatvorenike koji provode štrajk glađu. Nakon što je zaključeno da su neki od zatvorenika odlučni izvršiti samoubojstvo na taj način, u znak prosvjeda protiv svog vremenski neodređenog pritvora, stražari su posljednjih tjedana počeli štrajkaše držati po nekoliko sati dnevno vezane uz posebne stolice. Na taj način im onemogućuju da povrate hranu koja je u njih unesena sondom.

Dio zatvorenika koji štrajkaju glađu – piše njujorški list – smješten je u izolaciju kako drugi štrajkaši ne bi na njih vršili pritisak. Kako izgleda, te su mjere rezultirale isto tako dramatičnim rezultatima. Vojni glasnogovornik u Guanatanamu izjavio je jučer da je broj zatvorenika koji štrajkaju glađu spao s 84 – koliko ih je bilo krajem prosinca – na 4! On je istaknuo da je prisilno hranjenje izvođeno 'na human i sućutan način', te samo kod onih zatvorenika kod kojih je to bilo neophodno da ih se održi u životu.

XS
SM
MD
LG