Linkovi

Jazz nominacije za Grammy


Od rapa do klasicne glazbe, glazbena industrija večeras u Los Angelesu, dodijeljuje svoju najvisu nagradu – Grammy – u vise od stotinu kategorija. U prilogu Douga Levina – predstavljamo nominirane u nekoliko kategorija jazza....

Sa sest kategorija u jazzu, konkurencija je ostra. Uzmimo za primjer kategoriju Najboljeg suvremenog jazz albuma godine, u njoj su trubac Dave Douglas, saksofonisti Joshua Redman i Bill Evans; basistica/pjevacica Meshell Ndegeocello, te gitarist Pat Metheny kojega i slusamo u jednoj s albuma nominiranog za Grammyja – The Way Up. Eklekticna skupina glazbenika od kojih se svi, uz izuzetak Methenyja, koji je sa nekih 15 Grammyja najnagradjivaniji jazz gitarist u povijesti, nadaju da ce dobiti svog prvog Grammyja.

Glasovir i saksofon instrumenti su koji vode u kategoriji Najbolje jazz intrumentalne solo izvedbe. Tu su Herbie Hancock, cije umijece na klavijaturama je tom glazbeniku donijelo vec 10 Grammyja; zatim, pijanist Alan Broadbent, te saksofonisti Branford Marsalis, Ravi Coltrane i Sonny Rollins......

Sonny Rollins je, jos 1946, presao s alto-saksofona na tenor-saksofon i njegova publika nije mogla biti sretnija. Taj veteran jazza, koji se dva puta povlacio u mirovinu, svaki puta se iz nje vracao veci i bolji natrag na scenu. Nominiran je sada za Grammyja, za svoj solo u skladbi Why I Was Born?, s albuma Without A Song – The 9/11 Concert.

Tierney Sutton pjeva neke od najboljih jazz skladbi ikad napisanih, na svom albumu I’m With the Band. I pjeva ih s velikim improvizacijskim darom i lakocom. Prije nego sto je zapocela svoju karijeru u jazzu, Tierney Sutton, rodjena u Milwaukeeju, diplomirala je ruski jezik i knjizevnost, u Bostonu. Zajedno s njom, u kategoriji Najbolji jazz vokalni album godine, jos su Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Nnenna Freelon i Luciana Souza.

Za Najbolji jazz instrumentalni album, pojedinca ili skupine, nominirani su kvartet Waynea Shortera, ansambl Billyja Childsa, te trubaci Wynton Marsalis, Terence Blanchard i Kenny Wheeler.

U kvartetu Kennyja Wheelera, koji nema bubnjara, basist je Dave Holland, dvostruki dobitnik Grammyja. Jedan od favorita u kategoriji Najbolji veliki jazz ansambl, Big Band Davea Hollanda nominiran je uz Veliki ansambl Johna Hollenbecka, orkestar Billa Holmana, Big Band Chrisa Waldena i Mingus Big Band, Orchestra and Dynasty.

Pet nominiranih u kategoriji Najbolji album latinskoamerickog jazza, to su – Caribbean Jazz Project, Omar Sosa, Dave Samuels, Sammy Figueroa i njegov Latin Jazz Explosion, te pijanist Eddie Palmieri...

XS
SM
MD
LG