Linkovi

Whitehouse: 'Kada je riječ o kontroli medija, vlasnik je manje opasan od političara'


Irex, američka nevladina ustanova koja prati medije u tranzicijskim zemljama, u svom godišnjem izvješću o 'održivosti medija' izdvaja Hrvatsku kao zemlju u kojoj je ostvarena najpogodnija medijska klima, u odnosu na susjede te na većinu zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. O analizi za Glas Amerike govori Mark Whitehouse, direktor Irexova odjela za medije.

Hrvatska je na samom vrhu ljestvice tranzicijskih zemalja. Pokušaja da se ograniči sloboda tiska sve je manje, mediji su razmjerno profesionalni i financijski dobro stoje, a postoji i solidna mreža podrške koja brani profesionalne interese struke. Ovo je sažetak analize Irexa, koja se temelji na mišljenjima stranih i hrvatskim medijskih stručnjaka.

No, Mark Whitehouse zapaža i to da se mediji u Hrvatskoj sve više i više bave – kako se navodi – 'trivijalnostima' iz svijeta zabave, dok se o 'ozbiljnijim temama na ozbiljan način razmjerno rijetko govori'. "Tabloidizacija medija plaši i novinare i aktiviste koji prate situaciju sa slobodom govora kao i dobar dio javnosti. Strah ih je da se u trci za profitom mediji spuštaju na samo dno, natječući se tko će biti senzacionalniji, umjesto da solidno izvještavaju na temelju provjerenih informacija. No, taj se trend zapaža u cijelom svijetu, ne samo u Hrvatskoj. Bez obzira na to, u Hrvatskoj postoje i ozbiljni listovi kojima je na prvom mjestu opće dobro, uz, naravno, zaradu" - kaže Mark Whitehouse.

Istraživanje koje je proveo Irex financira američka Agencija za međunarodni razvoj.

Upitan da komentira činjenicu da je primjerak dnevnog lista u Hrvatskoj tri ili čak četiri puta skuplji od dnevnog lista u Sjedinjenim Državama, Mark Whitehouse kaže da su 'posljedice toga ozbiljne jer ljudi prestaju kupovati novine, čitatelja je manje nego prije, dobrim dijelom upravo zbog visoke cijene novina'.

No, bez obzira na to, kaže Mark Whitehouse, hrvatska medijska scena prednjači upravo zbog razmjerno snažnog tržišta, pogotovo ako se ono uspoređuje sa recimo srbijanskim ili makedonskim. "Postoji dinamično tržište za oglašivače, firme mogu priuštiti kupnju reklama. Privatni mediji u, recimo, Srbiji ili Makedoniji su u mnogo gorem položaju jer tamo ima manje novca. Posljedica toga je i jači politički pritisak na novinare ili pak svojevrsni patronat nad medijima od strane raznih interesnih lobija" - tvrdi Mark Whitehouse.

Godišnje izvješće Irexa o medijima u tranzicijskim zemljama ukazuje na činjenicu da su vlasnici medijskih kuća, odnosno s njima povezane interesne skupine, na izvjestan način zamijenili političare kao 'kontrolore medija'. Čiji je – sa stanovišta novinarske profesije - pritisak opasniji, političarev ili vlasnikov? "Pritisak na novinara od strane vlasnika medija je opasan, no mislim da je politički pritisak znatno opasniji. Prema našem mišljenju, najvažnije je da je na nacionalnoj medijskoj sceni zastupljen spektar različitih stajališta. Kada postoji politička kontrola, nju provodi stranka na vlasti, i čuje se jedino njezin glas. U slučaju kontrole od strane vlasnika, ona je ipak ograničena na određeni list ili medijsku kuću, dok joj konkurencija, naravno, ne podliježe" - tvrdi naš sugovornik.

Mark Whitehouse u vezi s tim naglašava da Irex ne smatra da bi svi mediji trebali biti pošto-poto objektivni, jer – kako kaže - tisak u Europi je, 'povijesno gledano, više stranački orijentiran', od recimo američkog.

Direktor odjela za medije washingtonske ne-vladine organizacije Irex kao posebno ohrabrujuću činjenicu izdvaja to što u Hrvatskoj javnost, posebno razne ne-vladine skupine i profesionalne udruge, sve kritičnije reagira na pokušaje političkog pritiska na medije.

XS
SM
MD
LG