Linkovi

Irex izdvaja Hrvatsku zbog postignutog napretka na medijskoj sceni


Prema nedavno objavljenoj analizi američke nevladine organizacije Irex, u Hrvatskoj – od svih zemalja Jugoistočne Europe, ali i šire – vlada najpogodnija atmosfera za neovisne medije. Prema pet kriterija, po kojima se ocjenjivala medijska klima u pojedinoj zemlji, Hrvatska ima prosječnu ocjenu nešto veću od 'trojke' – s 'četvorkom' kao najvišom ocjenom. Situaciju u Hrvatskoj, za potrebe ovog istraživanja, analizirali su domaći medijski stručnjaci te analitičari Irexa u Washingtonu. Irex svake godine ocjenjuje medijsku klimu u zemljama Jugoistočne Europe, Kavkaza, Srednje Azije, te Rusije, Ukrajine i Bjelarusa.

Prvi kriterij je poštivanje slobode govora, gdje se posebna pozornost poklanja zakonodavstvu koje regulira medije. Drugi kriterij je 'profesionalnost novinara'. Tu se analizira da li se novinari koriste vjerodostojne izvore informacija, te ima li auto-cenzure.. Treći kriterij je pluralizam na medijskoj sceni, pogotovo kada su u pitanju neovisni mediji, te postoji li transparentnost u vezi s vlasništvom nad pojedinim medijskim kućama. Četvrti kriterij je kvaliteta menadžmenta u medijskim kućama, odnosno da li one - osim što informiraju – i dobro posluju u materijalnom smislu. Peti kriterij je jačina svojevrsne 'mreže podrške' koja stoji na raspolaganju neovisnim medijima – tu se utvrđuje postoji li neometan pristup tiskarama, te utjecaj profesionalnih novinarskih udruga, odnosno sindikata.

Ukupni zbroj ocjena čini hrvatsku medijsku scenu najsolidnijom – možemo reći 'najizdržljivijom' – kada je u pitanju zaštita neovisnosti medija. Istraživanje Irexa financirao je US AID, američka Agencija za medjunarodni razvoj.

Irex primjećuje da su hrvatski mediji profesionalniji i sofisticiraniji nego mediji u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i Mađarsku. Međutim, zapazili su i hrvatski i strani analitičari čija se mišljenja navode u izvješću, hrvatski se mediji sve više i više trivijaliziraju, te se uglavnom bave zabavnijim sadržajima i tako gube na kvaliteti.

'U Hrvatskoj ima mnogo dobrih novinara, no ima i mnogo onih drugih, koji ne provjeravaju istinitost informacija te čije je pisanje vrlo subjektivno' – rekla je za Irex Antonella Cerasino, jedna od analitičara hrvatske medijske scene iz inozemstva.

Izvješće Irexa ukazuje na pritisak koji na novinare vrše njihovi urednici da se 'piše što komercijalnije, i što zabavnije' te da se bude 'brži od konkurencije'. Posljedica je da ima sve manje istraživačkog novinarstva te da se informacije ne provjeravaju iz nekoliko izvora. Utjecaj na medije više nemaju toliko političari i razni interesni lobiji, vezani uz vlasnika pojedine medijske kuće, odnosno poslovne krugove – piše u izvješću Irexa.

U vezi s pluralizmom medijske scene opaženo je da je zastupljen široki spektar mišljenja, no kritizirana je skupoća novina kao i televizijske pretplate. Primjerak dnevnog lista u Hrvatskoj košta jedan dolar, dok recimo primjerak dnevnog lista u Sjedinjenim Državama košta u pravilu 25 centi - četiri puta manje. Što se tiče političke orijentacije pojedinih listova, Denis Kuljiš iz Europa Press Holdinga je ukazao i na – kako je rekao - zanimljiv paradoks.

'Najveći protivnici demokratske i pro-europske politike na hrvatskoj medijskoj sceni su dva lista, jedan u austrijskom, a drugi u američkom vlasništvu' – tvrdi Kuljiš. 'Znaju li vlasnici kakva je uređivačka politika tih listova? Je li im uopće stalo do toga? Mi to uopće ne znamo' - rekao je Denis Kuljiš u analizi koju objavljujue Irex.

Govoreći o slobodni govora, odvjetnik Emil Havkić - koji je u više navrata branio novinare od optužbi za klevetu – kritizirao je optužnicu haaškog Tribunala protiv novinara Josipa Jovića zbog otkrivanja identiteta jednog zaštićenog svjedoka. 'Dostignute standarde slobode govora u Hrvatskoj ugrozila je ustanova od koje se to najmanje očekivalo, ustanova koja je stvorena kako bi promicala pravdu i stabilnost u regiji.' Emil Havkić je napomenuo da je novinar optužen za objavljivanje informacija koje su već prethodno bile dostupne javnosti.

XS
SM
MD
LG