Linkovi

CSM: 'Donosi li demokracija vlast islamistima?'


'Donosi li demokracija vlast samo islamistima?' pita bostonski "Christian Science Monitor", navodeći da se radi o rastućem trendu u muslimanskim zemljama. Ovaj list citira stručnjake koji kažu da se diljem arapskog i muslimanskog svijeta vidi da je biračima dosta sekularnih vlada koje ne ispunjavaju ni očekivanja ni obećanja, bilo u ekonomskom ili sigurnosnom smislu. Ironija je – piše Monitor – da je upravo ustrajanje administracije predsjednika Busha na demokratizaciji Srednjeg istoka omogućilo radikalnim islamistima da pokažu koliko su stvarno jaki – od Egipta i Saudijske Arabije, pa do Libanona i Iraka.

Neki povjesničari – piše bostonski dnevnik – tvrde da radikalne skupine, kada uđu u dominantnu političku struju, postaju umjerenije, navodeći kao primjere Irsku republikansku armiju ili bivše gerilske skupine u Središnjoj Americi. Drugi, međutim, kažu da se taj proces ublažavanja političke radikalnosti – ako se uopće dogodi – ne zbiva preko noći i ne događa se u zrakopraznom prostoru. Sjedinjene Države će morati odlučiti kako se nositi sa srednjoistočnim mirovnim procesom u periodu duboke nesigurnosti u čitavoj regiji.

"New York Times" piše o najnovijem ispitivanju stavova Amerikanaca prema prisluškivanju na domaćem tlu. Ankete su pokazale da odgovori ispitanika uveliko ovise o načinu na koji je postavljeno pitanje: kada se u pitanju 'odobravate li prisluškivanje bez sudskog naloga' spomene i terorizam, broj onih koji odgovore potvrdno je 53 posto; bez spomenutog terorizma, njih je samo 46 posto. Te brojke daju šansu predsjedniku Bushu da – ističući opasnost od terorizma kao misao vodilju – ustvari stekne političku prednost, piše njujorški list.

Ista je anketa pokazala da Kongres uživa najniži ugled među Amerikancima u posljednjih 10 godina: 61 posto ima negativno mišljenje o najvišem zakonodavnom tijelu zemlje. Više od polovice ispitanika vjeruje da bi većina članova kongresa dala svoj glas u zamjenu za novac ili usluge. Nalazi su posebno zabrinjavajući za republikance, piše Times, koji su pali na najnižu popularnost otkako je predsjednik Bush u Bijeloj kući: 51 posto ispitanika o njima ima izrazito nepovoljno mišljenje. Upravo suprotno, 53 posto ima povoljno mišljenje o demokratima.

XS
SM
MD
LG