Linkovi

WP: Sve veće podjele demokrata i republikanaca oko programa prisluškivanja


Najavljujući redoviti godišnji predsjednikov govor o stanju nacije New York Times piše da će George Bush izbjeći objavljivanje novih većih inicijativa. «Nakon što je stabilizirao svoj politički rejting nakon teške 2005. godine predsjednik Bush se priprema za govor o stanju nacije s glavnim ciljem da zadrži tijesnu prednost svoje stranke u Kongresu na ovogodišnjim izborima te da dovrši nedovršene poslove s njegovog postojećeg dnevnog reda», piše njujorški dnevnik.

Za razliku od prošle godine kad je objavio ambiciozni plan reforme državnog sustava mirovinskog osiguranja, koji je kasnije propao, ovaj put predsjednik Bush svojim govorom najvjerojatnije neće promijeniti politički krajolik, kažu članovi obje stranke. Zakonodovci naime vjeruju da ova izborna godina nije dobro vrijeme za propagiranje problematičnih inicijativa, a Bijela kuća je već odgodila reformu poreznog sustava koji je inicijalno zamislila kao veliku ideju za ovu godinu.

Vladini dužnosnici i republikanski članovi Kongresa navode da će se predsjednik u svom govoru usmjeriti na nekoliko glavnih pitanja kao što su zdravstveno osiguranje, ograničenje potrošnje, ilegalno useljevanje te kompetitivnost Sjedinjenih Država na globalnom ekonomskom planu. Tu će – kako se tvrdi – biti i ponavljanje predsjednikovih stavova iz sfere nacionalne sigurnosti, navodi New York Times.

Washington Post piše da se produbljuje neslaganje demokrata i republikanaca po pitanju prisluškivanja unutar Sjedinjenih Država. Dok predsjednik Bush brani takvu praksu te tvrdi, da kao Vrhovni zapovjednik ima ovlasti potrebne za poduzimanje mjera neophodnih za obranu od terorizma, demokratska senatorica kritizirala je predsjednikovu logiku kao čudno i opasnu intepretaciju legalnosti. Predsjednik Bush je, naime, zaobišao posebni sud koji izdaje naloge za prisluškivanje. «Pitam se zašto ono što namjeravamo učiniti nije u okvirima zakona», kazala je senatorica Clinton.

Predsjednik Bush – kako piše Washington Post – koristi istu taktiku kao i tijekom predsjedničke kampanje te pokušava pitanje prisluškivanja učiniti svojevrsnim referendumom o tome koja će stranka obraniti Sjedinjene Države od terorista.

XS
SM
MD
LG