Linkovi

NYT: Bijela kuća odbija dati na uvid dokumente o vladinom odgovoru na uragan Katrina


Bijela kuća je objavila da neće dati na uvid određene dokumente vezane za komunikaciju izvršne vlasti nakon uragana Katrina koji je poharao New Orleans prošle godine. Isto tako, Bushova administracija odbacila je zahtjev da iz Kongresa da se viši dužnosnici Bijele kuće pojave na Capitol Hillu u sklopu svjedočenja o vladinom odgovoru na oluju. Kako piše New York Times, Bushova administracija je zauzela takav stav pozivajući se na povjerljivost komunikacija izvršne grane vlasti.

Demokrati kažu da ovakvo vladino stajalište dovodi u pitanje mogućnost identificiranja uzroka sporog odgovora vlade na uragan Katrina. Neki zastupnici u Kongresu iznenađeni su ovakvim stavom Bijele kuće tim više što ostala vladina ministarstva i agencije imaju dobru suradnju s članovima Kongresa po pitanju istrage odgovora na uragan Katrina.

Na Capitol Hillu kažu da Ministarstvo domovinske sigurnosti nije ispunilo sva traženja, ali je osiguralo ogromnu količinu materijala – oko 300 tisuća stranica dokumenata - i detaljne informacije o djelatnostima savezne vlade u trenucima krize. Pentagon je, pak osigurao 18 dužnosnika za kongresna svjedočenja, a 57 ih je već intervjuirano, stoji u New York Timesu.

Times, ali onaj iz Los Angelesa, piše o padu proizvodnje iračke nafte. Proizvodnja nafte u Iraku u prošloj godini pala je za osam posto. U ovom trenutku Irak dnevno proizvodi oko polovine od tri milijuna barela dnevno što je bio američki plan dnevne proizvodnje postavljen prije početka rata 2003. godine. Stručnjaci kažu da su izgledi za poboljšanje situacije prilično mršavi.

Razlozi za pad proizvodnje uključuju loše stanje naftnih polja, zastarjelu infrastrukturu te zbog napada pobunjenika. Od početka rata zabilježeno je više od 300 napada na naftnu infrastrukturu. U srpnju prošle godine jedan irački dužnosnik je izjavio da su sabotaže na naftnim postrojenjima koštale zemlju jedanaest milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG