Linkovi

Kosovo poslije Rugove


Smrt Ibrahima Rugove podudarila se s početkom pregovora o budućem statusu te srpske pokrajine. Kako će odlazak Ibrahima Rugove utjecati na političku scenu na Kosovu, u ovom za Kosovo prijelomnom i povijesnom trenutku?

Predsjednik Kosova Rugova preminuo je u subotu nakon dugotrajne bitke s rakom pluća. Tijekom devedesetih, kao začetnik pokreta za neovisnost Kosova, zalagao se za nenasilni otpor, u razdoblju kad je Srbija imala izravnu kontrolu nad pokrajinom.

Charles Ingrao, profesor povijesti na sveučilištu Purdue u saveznoj državi Indiani, kaže da je upravo Ibrahim Rugova taj koji je pridobio međunarodne simpatije i podršku za pokret za neovisnost Kosova: "Zahvaljujući konceptu pasivnog otpora, uspio je uvjeriti Zapad da su Alabanci žrtve opresije. Bilo to ispravno ili ne, on je u tome uspio, bez čega bi kosovskim Albancima bilo puno teže dobiti međunarodnu podršku."

Gospodin je Rugova uživao široku podršku među kosovskim Albancima, većinskim stanovništvom na Kosovu. Zahvaljući tome bio je u mogućnosti pridobiti Albance za donošenje vjerojatno teških odluke tijekom pregovora o budućnosti Kosova, kaže Charles Ingrao.

U često beskompromisnom balkanskom političkom okruženju, Rugova se izdvajao kao utjecajni politički vođa koji je hrabro pozivao na kompromis, a da pri tome nije izgubio povjerenje svojih birača, kaže Ingrao. "Sad će novi vođa trebati propovijedati kompromis i prihvaćanje srpske manjine, ali bez povjerenja koje je Rugova uživao" - smatra Charles Ingrao.

Robert Hand, savjetnik Helsinške komisije američkog Kongresa, kaže da je Ibrahim Rugova u albanskoj zajednici na Kosovu imao ogroman utjecaj te da će njegovi nasljednici prije ili kasnije shvatiti da trebaju nastaviti njegovati Rugovino naslijeđe, a to je upravo politička borba mirnim putem, odnosno - nenasilje. "Dugoročni će kompromisi možda biti neophodni u nekim dijelovima. Mislim da u kosovskom čelništvu ima još mnogo sposobnih ljudi koji, premda ne mogu sami zauzeti mjesto Rugove, mogu zagovarati izbor mudrih odluka koje će trebati donijeti u ime budućnosti Kosova" - rekao je Robert Hand.

On dodaje da će izostanak Rugove predstavljati izazov za lokalne političare koji će trebati pronaći trajna rješenja za Kosova, s kojima će moći živjeti obje strane: "Vrijeme je da sve strane da pristupe situaciji s razumijevanjem i odgovornošću za održavanje mira i dijaloga, te da pokušaju postići konkretna rješenja koja će koristiti stanovništvu, bez obzira na etničku pripadnost."

Ibrahim Rugova bit će pokopan u četvrtak, 26-og siječnja u Prištini.

XS
SM
MD
LG